2022/23 ББЛ А група – Изток, 4 кръг: Светкавица – Шумен-2 74:78

Дублиращият отбор на Шумен и Светкавица си спретнаха истинско дерби в мача от 4 кръг на ББЛ А група – Изток. Шумен успя да измъкне победата със 78:74 и остави отбора от Търговище без победа през сезона. Успехът на Шумен доближава отбора ни плътно зад лидерите във временното класиране Шоутайм, които са без загуба и имаме равен актив с ИУ Варна – по 3 победи и 1 загуба.

Срещата започна с два бързи коша на „светкавиците“ Акифов и Ненов. Константин Паисиев, който бе лидера на Шумен през целия мач откри точковия актив за нашия тим, но обичайният заподозрян в отбора на Светкавица, от който се очакваше да идват точките – Димитър Янчев (дългогодишен играч в първия отбор на Шумен) откри сметката си още в началото на частта. Авансът на домакините стигна 7 точки след още две точки на Янчев, но Шумен бързо се окопити и чрез Байчев и Любенов се върна в мача. Последваха минути, в които двата отбора си разменяха кошове и водачеството в резултата, като в края на частта Шумен излезе с точка напред 19:18.

Втората четевърт започна силно за Шумен. Баръш Мустафа и завърналият се в редиците на отбра ни Росен Иванов (който тази година е и треньор в школата на клуба) вкараха 8 бързи точки. Тройки на братята Янчеви – Димитър и Александър не позволяваха на шуменци да отворят по-сериозна разлика. Баръш Мустафа играеше изключително силно в тези минути, като вкара тройка и от пробив, правейки разликата 8 точки в полза на Шумен. Светкавица отново отговори и до средата на втората четвърт разликата пак бе намалена до 3 точки. Нова размяна на кошове задържаше домакините на само кош разстояние, като те се възползваха в края на първото полоувреме от по-добрата си защита, за да обърнат резултата в своя полза и да се оттеглят на почивка с 2 точки аванс – 43:41 след нова поредица кошове на Димитър Янчев.

Домакините повториха силното начало от първото полувреме и вкараха 6 поредни точки за старта на второто. Шумен отново реагира бързо и не даде възможност аванса на домакините да стигне двуцифрено число, като пак Константин Паисиев бе човекът, който се нагърби да спре серията на Светкавица. Двата отбора се захапаха здраво в тези минути, показвайки добри умения в нападение. Защитата не бе на почит и кошовете идваха лесно и от двете страни на полето, давайки възможност на отбора от Търговище да запази аванс от 5-6 точки. В последните 3 минути на третата четвърт обаче най-опитните в отбора на Шумен – Паисиев и Иванов показаха защо Янко Янков им гласува доверие и обърнаха резултата в наша полза. Баръш Мустафа също напомни за добрите си стрелкови умения и Шумен затвори периода с 4 точки аванс – 67:63.

В последната част напрежението си каза думата. Защитите на двата отбора също започнаха да работят по-ефективно и кошовете идваха рядко. В средата на периода Сарухан Акифов показа, че има добри реализаторски умения и реализира два поредни коша за домакините, които изравниха резултата. Три минути и половина преди края на мача Янчев изведе Светкавица напред след запазената си марка изстрел с издърпване назад. Веселен Байчев обаче изравни, преборвайки се за собствения си пропуск в нападение. Двата отбора направиха поредица от пропуски, но Николай Ненов показа хладнокръвие и изведе Светкавица за пореден път напред. Шумен не успя да изравни в последвалата атака, но се възползва от пропуск на Янчев и изрвни на бърза атака чрез Никола Любенов – 74:74. Нова добра защита за Шумен даде възможност на Любенов да покаже здрави нерви и точна ръка, вкарвайки тройка при само 10 секунди до края на срещата, извеждайки отбра ни напред – 77:74. Любенов много бързо можеше да се превърне от герой в грешник за Шумен, тъй като извърши фаул срещу играч на Светкавица преди топката да бъде вкарана в игра, което дава право на наказателен и ново притежание за домакините. Те реализираха наказателния, но Константин Паисев показа защо е лидер на този отбор, като успя да откраден топката, а Пламен Русков оформи крайния резултат 78:74 в полза на Шумен.

Константин Паисиев изигра почти перфектен мач за Шумен, той завърши с трипъл-дабъл – 13 точки, 16 борби и 10 асистенции. Баръш Мустафа също бе с основен принос за победата – 11 точки, 9 борби и 2 асистенции. Росен Иванов направи силно завръщане с екипа на Шумен – 11 точки, 8 борби и 2 асистецнии. Пламен Русков завърши с 10 точки и 6 откраднати топки, а Никола Любенов също записа 10 точки.

За Светкавица очаквано над всички бе Димитър Янчев с 27 точки, 8 борби и 3 асистенции. Брат му – Александър Янчев показа класа с 12 точки, 8 борби и 3 асистенции. Сарухан Акифов също бе сред най-полезните с 20 точки, 6 борби и 3 асистенции.

В следващият кръг на 20 ноември е дербито на върха между Шумен-2 и Шоутайм. Срещата ще се играе в залата на Икономически университет Варна с начален час – 18.00.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: