2021/22 НБЛ 16 кръг: Шумен – Берое 65:81

Пореден борбен мач изигра Шумен, но отново не успя да се поздрави с победата пред собствена публика. Берое победи Шумен със 81:65 като гост в мач от 16 кръг на НБЛ. Това е 8 победа за отбора воден от Бойко Миленков. Днешният успех изкачва старозагорци до 2-о място във временното класиране.

Срещата започна равностойно с размяна на точни изстрели за двата отбора, но в средата на първата четвърт Берое показа по-добра ефективност в нападение чрез Александър Янев и се откъсна със 7 точки. Шумен прояви характер и отговори, като до края на частта намали изоставането си до 3 точки – 19:22. През втората четвърт играта продължи равностойно, но отново след 5-та минута старозагорци направиха силна серия и поведоха с 9 точки. Шумен не се предаваше и показа на гостите, че също може да играе добре в защита. Берое не успя да натрупа повече аванс и затвори първото полувреме при 7 точки аванс – 42:35.

Шумен започна силно второто полувреме и разликата отново бе свалена до 4 точки благодарение на изключително активната зонова защита. Обина Олека обаче показа, че е във форма и се възползва от няколко неточности в подкошието на домакините, задържайки гостите напред със 7 точки аванс. Александър Милов показа, че е едно от силните оръжия на Шумен в нападение и се разигра с точни изстрели от тройката в четвъртата част. Домакините поддържаха изоставането си на 6 точки в първите три минути на частта, но силите им не издържаха. Берое показа изключителната защита в последните минути, а отличният мерник на Мартин Сотиров от тройката качи разликата над 10 точки и попари надеждите на домакините за първа победа пред собствена публика – 81:65 краен резултат в полза на Берое.

За Шумен пореден силен мач за Александър Милов – 19 точки и 8 борби. Милош Чойбашич се включи добре от пейката с 12 точки и 8 борби.

Берое бе воден от Мартин Сотиров, който отчете 27 точки (7 от 8 стрелба от тройката!), 6 борби и 4 асистенции. Пореден силен мач в НБЛ и за Обина Олека, който завърши с 19 точки и 12 борби. Добър мач и за Александър Янев с 12 точки и 12 борби.

На 5 февруари Шумен гостува на Балкан в Ботевград. Мачът от 17 кръг на НБЛ е с начален час 18.00 ч. и ще бъдел излъчван в YouTube канала на Национална Баскетболна Лига.

Пълната статистика от срещата: