2021/22 НБЛ 20 кръг: Шумен – Черноморец 88:85

Шумен записа третата си победа в НБЛ този сезон. Като домакин в „Арена Шумен“ шуменци изненадаха един от лидерите в първенството – Черноморец Бургас, побеждавайки с 88:85. Въпреки победата Шумен остава на 9 място във временното класиране, но вече има 2 повече от следващия – Черно море Тича.

Срещата започна равностойно с размяна на кошове. Центровете на двата тима – Деян Биелич и бившият шуменски баскетболист Андрей Иванов се разписаха с по една тройка. След средата на първата четвърт Шумен показа по-добър баскетбол на терена и започна да трупа преднина, главно благодарение на точни стрелби на Милов и Чойбашич и в края на частта направи аванс от 9 точки – 28:19.

Втората четвърт започна много по-силно за Черноморец, които се възползваха от грешки на Шумен в организацията на играта и свалиха изоставането си до 2 точки. Константин Паисиев обаче спря серията на „Акулите“ с мощна забивка и до края на частта мачът се играеше кош за кош. Шуменското нападение бе ефективно благодарение кошове на Биелич, Кендеров и Маркъс Майерс. Черноморец пък разчиташе на отличната стрелба зад линията за три точки на Константин Коев и Евгени Хаджирусев. Шумен удържа преднина от 4 точки преди на почивката – 45:41.

Второто полувреме продължи с равностойна игра и размяна на кошове. Шумен поддържаше аванс от 3-4 точки до средата на частта, като отново главно действащо лице в нападение бе Биелич. Черноморец продължи с добрата стрелба от далеч, а почти всички играчи на терена за бургазлии се разписаха зад линията за три точки. В последните три минути на третата четвърт Шумен показа много добра защита, която позволи поредица от откраднати топки да бъдат реализирани и разликата отново се качи до 8 точки, като основен вкарвач за домакините бе Александър Милов. Преди последните 10 минути Шумен водеше с 67:59.

Последната четвърт продължи са равностойна игра – двата отбора си размениха по няколко коша в първите три минути. Но след това Черноморец се възползва от поредица грешки в шуменското нападение и започна рязко да топи преднината на златисто-зелените. Константин Коев продължи да ниже тройка след тройка, Георги Боянов също се разписа от дистанция и авансът на Шумен бе свален на само две точки. Двата отбора се захапаха, а Александър Милов се показа като истински лидер на Шумен и продължи да вкарва от всякакви позиции, за да задържи отбора си напред в резултата. В последните секунди на срещата Черноморец бе принуден да фаулира след като Шумен имаше преднина от 5 точки, но Милов показа железни нерви и реализира 5 от 6 изпълнени наказателни и въпреки тройка на Желев 10 секунди преди края, Шумен успя да удържи преднината си и да запише трета победа с 88:85.

Отличен за Александър Милов, който завърши с 30 точки, 4 борби и 2 асистенции. Деян Биелич доминираше под двата коша с 24 точки, 16 борби и 2 асистенции. Маркъс Майерс също изигра силен мач с 13 точки, 3 борби и цели 12 асистенции!

За Черноморец силно играха Евгени Хаджирусев с 20 точки и 8 асистенции, бившият шуменски баскетболист Андрей Иванов с дабъл-дабъл – 18 точки и 12 борби, както и Константин Коев с 21 точки (7 тройки!), 4 борби и 2 асистенции.

Следващият мач на Шумен е гостуване в Пловдив на Академик. Срещата е на 19 март от 18.00 ч. в зала „СИЛА“ и ще можем да го наблюдаваме в официалния канал на БФБаскетбол в YouTube.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: