2021/22 НБЛ 26 кръг: Шумен – Балкан 67:73

Шумен отстъпи на Балкан в мач от предпоследния 26 кръг на редовния сезона в НБЛ. Гостите от Ботевград взеха трудно мача със 73:67, срещайки сериозна съпротива в голяма част от двубоя. Балкан си беше осигурил второто място в редовния сезон още преди тази среща, но я изигра така, че да докаже силата си преди предстоящите плейофи. Победата е номер 20 за ботевградчани, докато Шумен остава с 3 успеха преди последния кръг.

Срещата започна силно за Балкан, които поведоха със 7:2, но Шумен бързо обърна играта в своя полза благодарение на много агресивна защита и добри изяви на Маркъс Майерс в атака. Константин Паисиев и Билеич също играеха добре за Шумен в нападение, а авансът на нашият тим достигна 5 точки три минути преди края. Балкан показа класа в тези минути и не позволи на шуменци да увеличат още аванса си, затваряйки първата четвърт при само 3 точки изоставане – 17:20.

Добрата игра на Шумен в защита продължи и през втората четвърт. Домакините поддържаха аванс от 5-6 точки през почти целия период, но в края Балкан доказа, че е опитен отбор и в края на първото полувреме не само намали изоставането си, но и успя да затвори първото полувреме с точка аванс – 35:34 след много силна игра на Дерик Маркс, който освен 4 точки, направи и асистенция за тройка на Михаил Гавазов.

Третата четвърт Балкан бе решил да вземе двубоя и това се видя от самото начало. Ботевградският отбор играеше много активна защита, като на моменти дори пресираше Шумен на половин игрище. Тактика се отплати и разликата започна да расте в полза на гостите. Почти всички баскетболисти на игрището за Балкан отбелязаха кошове в тази част и разликата скочи до 11 точки в края ѝ – 57:46.

Шумен сякаш влезе обезверен в третата четвърт. Нашият тим допускаше елементарни грешки, характерни за началото на сезона, когато отборът все още се сработваше. Балкан се възползва и след 4 минути игра в последната част увеличи преднината си до 15 точки. Шуменските баскетболисти обаче сякаш се събудиха и решиха да покажат на феновете дошли в „Арена Шумен“, че добрата игра от предишните мачове с Левски и Ямбол не е случайност. След отлични действия в защита шуменци започнаха да топят изоставането си, като минута и 17 секунди преди края пасива бе само 4 точки след тройка на Деян Биелич. Балкан реагира с отличен кош на Ахмад Рори. Георги Кендеров бързо върна коша, но опитният отбор на Балкан не позволи да се стигне до изненада. Гостите изиграха две отлични защити, като междувременно вкараха и още един кош, за да оформят крайното 73:67.

Деян Биелич записа поредния си дабъл-дабъл за Шумен с 15 точки и 14 борби. Маркъс Майерс с 12 точки, 5 борби и 4 асистенции, както и Георги Кендеров с 12 точки и 4 борби бяха другите лидери на Шумен.

За Балкан най-голям принос за победата имаха Дерик Маркс с 16 точки, 5 борби и 3 асистенции, Ахмад Рори с 14 точки и 4 борби, както и Николай Грозев с 11 точки, 6 борби и 4 асистенции.

Последният мач на Шумен този сезон е идващия вторник – 26 април от 19.00 ч. като домакин срещу Черно море Тича. Срещата ще се играе отново в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: