2021/22 НБЛ 27 кръг: Шумен – Черно море Тича 66:58

Шумен затвори сезон 2021/22 в НБЛ с победа. Шуменци победиха младия и борбен отбор на Черно море Тича с 66:58 като домакин. Шумен се завърна в елита на българския баскетбол след близо 20 години отсъствие през този сезон и записа 4 победи и 23 загуби, завършвайки на девето място. Днешният съперник Черно море Тича е десети в крайното класиране. И двата отбора ще пропуснат плейофите, но имайки предвид, че са с най-ниската средна възраст от всички участници в НБЛ, това не е изненада.

Днешният двубой започна с много напрежение и отборите допуснаха множество грешки. Добрата защита на двата тима също допринесе за ниската резултатност в първата четвърт. След 10 минути игра Шумен и Черно море не можаха да се поведат – 14:14.

През втората част Шумен започна по-концентрирано и първи започна да бележи, благодарение на Милов и Паисиев, но „моряците“ не позволяваха разликата да надхвърли 4 точки основно благодарение на шуменецът Веселин Георгиев, който показа отлична стрелба от тройката. Веско Георгиев стартира баскетболния си път именно в школата на Шумен, но преминава във варненския тим рано и дълги години защитава цветовете на Тича. Днес капитанът на Черно море изигра последния си професионален мач след като обяви, че прекратява кариерата си. Пожелаваме на Веско здраве и успехи във всички начинания! Първото полувреме приключи с точка аванс за Шумен – 35:34.

Шумен стартира силно второто полувреме. Домакините показаха много по-добра защита, а в нападение силно игра Кендеров, който освен точна китка показа и сила в подкошието изработвайки си на два пъти кош с фаул. Авансът на Шумен се качи до 8 точки, но в последните 4 минути на третата част Тича заигра агресивна защита, на моменти дори се опитваше да пресира на цяло игрище и това даде резултат. До края на частта „моряците“ върнаха изоставането си само на 1 точка, водени от кошове на Михаил Молдов.

Последния период продължи с равностойна игра. Черно море все така затрудняваше максимално Шумен при разиграването в нападение. Двата отбора си разменяха кошове до средата на частта. Шумен обаче показа, че е по-опитен отбор и знаеше кога да покаже своята добра защита, а именно в края на мача. Александър Милов се прояви с добри откраднати топки и чадъри, а в нападение отново показа точния си мерник. Виктор Серафимов също вкара във важните моменти на бърза атака и преднината на Шумен се качи до 10 точки. В самия край Черно море върна две точки, но само за да оформи крайния резултат 66:58.

Георги Кендеров изигра един от най-силните си мачове за Шумен с 18 точки и 8 борби. Александър Милов също имаше основен принос за победата – 16 точки и 5 борби. Константин Паисиев допринесе с 13 точки и 7 борби и 2 асистенции.

За Черно море силно играха Лъчезар Тошков с 14 точки и 5 борби, Михаил Молдов с 13 точки, Мартин Коцев с 11 точки и 5 борби, и  капитанът Веселин Георгиев с 9 точки и 4 борби.

Благодарим на всички фенове, които подкрепяха Шумен през всички 27 мача този сезона. Дългоочаквано завръщане сред елита на баскетбола, който много хора чакаха почти 20 години. Благодарим и на нашите спонсори – „Теси“, „Фикосота“, „Алкомет“, „Автомагистрали Черно Море“, „Лудогорско пиле“ и всички поддържащи развитието на баскетбола в град Шумен! Без тях нямаше да имаме възможността да гледаме баскетбол на най-високо ниво.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: