2021/22 НБЛ 5 кръг: Ямбол – Шумен 98:77

Шумен загуби и третия си двубой в НБЛ. Ямбол надигра шуменци с 98:77 в мач от петия кръг на първенството. Това бе първи мач за отборът на Янко Янков след почти едномесечна пауза, в която заради карантина тимът пропусна два двубоя и почти не тренираше. Все пак можем спокойно да кажем, че това бе най-силният мач на Шумен от началото на сезона. Победата е първа за Ямбол, като отборът от града на Тунджа имаше преди това 4 поражения в НБЛ. Срещата ще се запомни и с дебюта на родения 2008 година Кристиян Каменски. Младият шуменски талант е най-младият играч записвал участие в лигата.

Срещата започна с минимален превес за Шумен, който поддържаше разлика от 4-5 точки в първите 6 минути на откриващата четвърт. Ямбол обаче изравни играта в последните минути на частта и благодарение на по-концентрираните си действия в защита успя да реализира серия от 11:0, с която затвори частта с преднина от 5 точки – 25:20. Шумен отново започна добре втората четвърт и след само две минути игра, отборът воден от Янков и Папак си върна преднината. Последваха няколко минути, в които резултатът се движеше кош за кош, но в последните минути на първото полувреме Ямбол отново заигра отлично в защита и постепенно започна да увеличава аванса, който стигна 11 точки след 20 минути игра.

Второто полувреме започна с размяна на точни стрелби, а Шумен отново показа свежест в първите минути и след няколко добри защити и бързи атаки свали изоставането си до 6 точки. В тези минути си пролича, че карантината на шуменци е нарушила физическата им кондиция, а отборът на Ямбол не чакаше гостите да си поемат дъх и започна отново да увеличава преднината си, която достигна 19 точки в края на третата част. В последната четвърт Шумен показа характер и както в предни три части успя да запише силни начални минути сваляйки пасива си до 12 точки. Ямбол обаче показа не само физическо превъзходство, но и чрез красиви тактически комбинации в нападение, начертани от треньорът им Тони Дечев, успя да си върне комфортната преднина и дори завърши срещата с аванс от над 20 точки – 98:77.

Най-добре за Шумен се представи Александър Милов, който записа 28 точки и 12 борби. Капитанът на Шумен – Виктор Серафимов също отчете добър мач с 20 точки, 2 борби и 7 асистенции.

За Ямбол отлично представяне направи Александър Матушев с 18 точки, 5 борби и 8 асистенции. Кортни Алекзандър II пък бе най-резултатен за домакините с 20 точки, добавяйки и 6 борби. Джерамая Пейдж отчете 16 точки, 3 борби и 7 асистенции за успеха.

Само след три дни на 13 ноември Шумен ще изиграе отложения от трети кръг на НБЛ мач с Академик Пловдив. Срещата е с начален час 18.30 в зала „Младост“ в Шумен и публика ще бъде допускана на тази среща. За да наблюдавате на живо първото домакинство на Шумен с публика в НБЛ трябва да разполагате със зелен сертификат. Закупилите билите за мача с Академик Пловдив ще имат възможността да присъстват и на мача с Левски София, който е след седмица – 17 ноември и също е в „Младост“! Не пропускайте възможността да наблюдавате два мача от НБЛ с един билет!

Пълната статистика от срещата: