2022/23 НБЛ 14 кръг: Шумен – Черно море Тича 82:78

Шумен започна с победа 2023 година след като се наложи над Черно море Тича с 82:78 като домакин в мач от 14 кръг на НБЛ. Това е третата победа на шуменци в лигата, докато Черно море Тича остава с 4 победи до момента. С успеха Шумен се връща в борбата за 8-то място, която ще е изключително интересна този сезон. Напомняме, че 8-то място дава право за участие в Купата на България след второто завъртане, а в крайното класиране дава право на участие в плейофите и борбата за титлата.

Срещата започна с по-добра игра на гостите, които поведоха със 7:2, но Шумен бързо успя да влезе в ритъм и изравни до средата на първата част. Двата отбора продължиха с размяна на кошове, като в тези минути „моряците“ бяха водени от Аверил Ъгба, а шуменската атака получаваше точки от Кендеров. До края на частта Шумен подобри и играта в защита, което позволи да се откъсне с 5 точки след 10 минути игра – 26:21.

Втората четвърт продължи с по-силна игра за Шумен. Нашата защита не позовли на гостите да стигнат до кош в първите две минути и половина от частта. Точни изстрели на Георгиев, Елис и новото полълнение – Ел-Амин изведоха Шумен напред с 12 точки. До средата на периода шуменският аванс стигна 15 точки, но младият отбор на Черно море показа, че няма да се отказва. Воден от опитния Аврил Ъгба, който вършеше всичко на терена за гостите в тези минути, Тича намали изоставането си до 8 точки преди почивката – 45:37 за Шумен.

Джавонте Елис започна ударно второто полувреме с две точно стрелби, единия от тройката. Ъгба и Йорданов обаче върнаха два коша за гостите. Двата отбора продължиха да си разменят кошове почти през цялата третата част, което държеше шуменския аванс 10-12 точки. Добри изяви на Шумен в защита позволиха на Секулов и Георгиев да отбележат на бързи атаки и разликата отново се качи до 15 точки три минути преди края на третата част. Но както в края н втората, така и в тази четвърт Черно море изиграха силни последни минути и отново скъсиха дистанцията до 8 точки след като Лъчезар Тошков се разигра за Тича.

Ъгба и Тошков продължиха да тормозят шуменската защита и в началото на четвъртия период. Шумен обаче успяваше да отговори на точните стрелби на варненци чрез Георги Кендеров, който записа поредния си изключително силен мач за златисто-зелените. Кенедров отбеляза 7 поредни точки за Шумен, включително тройка и нашият тим държеше преднина от 4 точки в средата на частта. Последва нова размяна на кошове, новият в Шумен – Ел-Амин също вкара много важен кош за 78:72. Черно море обаче показа характер в последните минути. Ъгба вкара порендия си кош, а наказателни на Молдов и Тошков свалиха разликата до 2 точки за Шумен. Черно море можеше и да води, но младите варненски баскетболисти пропуснаха в опитите си от наказателната линия, докато Георги Кендеров показа железни нерви, вкара двата фаула за Шумен в последните секунди за 82:78. Черно море пропусна последния си изстрел от тройката и мачът приключи при този резултат.

Георги Кендеров с 23 точки, 8 борби и 3 асистенции, Джавонте Елис с 21 точки и 6 борби, както и Адриян Секулов с 6 точки, 7 борби и 11 асистенции бяха с основен принос за победата на Шумен.

Аврил Ъгба направи поредния си зверски мач в НБЛ с коефициент 49 – 31 точки и 19 борби, но това не бе достатъчно за победа на Черно море. Лъчезар Тошков също направи силен мач за гостите с 22 точки (4 тройки), 2 борби и 2 асистенции.

В следващия кръг Шумен ще гостува на Берое в Стара Загора. Мачът е насрочен за 15 януари от 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: