2022/23 НБЛ 16 кръг: Шумен – Академик Пловдив 72:78

Шумен отстъпи на Академик Пловдив със 72:78 в домакинството си от 16 кръг на НБЛ. Срещата се реши буквално в последните секунди на мача, а гостите покaзаха здрави нерви от наказателната линия, за да запишат шеста победа в НБЛ, като това е 5 пореден успех за пловдивчани, които са осми в лигата. Шумен е на десето място с три победи.

Мачът започна с пропуски за двата отбора, но Шумен намери ритъма си на игра, докато гостите така и не стигаха до шуменския кош. Защитата на нашите баскетболисти позволи на Академик да вкара само 1 точка за 4 минути игра. Шумен поведе със 9:1 и продължи да доминира до края на първия период. Силно за шуменци в нападение играеха Рей Идоу, Георги Кендеров и новото попълнение Ишамел Ел-Амин, който отбеляза две тройки, за да затвори първата чевтърт с 12 аванс за Шумен – 20:8.

Втората четвърт започна с трета поредна тройка на Ел-Амин и шуменската преднина скочи до 15 точки. От този момент обаче Академик изравни играта. Пловдивчани се възползваха от височината си в подкошието. Томислав Минков от гостуващия отбор показа добра стрелба от разстояние и разликата се запазваше 12-на точки за Шумен. След средата на втория период обаче Академик показа отлична защита. Пловдивчани се възползваха максимално от грешките на Шумен, за да направят серия от 15:0 и да обърнат резултата в своя полза. В последната минута шуменци все пак вкараха два коша, за да се оттеглят на почивка при само точка изоставане – 34:35.

Третата четвърт продължи с равностойна игра, двата отбора си размянаха кошове. Всички играчи на терена за Шумен се разписаха в началото на второто полувреме, докато за Академик се разигра Васил Бачев, който бутна две торйки и не позволяваше на домакините да се откъснат отново. Академик успяваше да държи резултата в своя полза през почти цялата четвърт благодарение на борбите, които обираше под двата коша.

Последната част започна по-силно за пловдивчани, които качиха аванси си до 7 точки. Шумен реагира и не позволи на гостите да трупат преднина. Кендеров и Секулов връщаха кошовете, но най-важните точки донесе Ел-Амин, който първо с тройка, а след това и с хубав пробив държеше аванса на Академик само 2 точки. В последните 3 минути Шумен намери начин да взима борбите под кошовете и изравни чрез мощна забивка на Рей Идоу, а след това пробив на Елис изведе Шумен с 2 точки напред. Талър Креймър върна равенството от наказателната линия, но тройка на Кендеров отново прати Шумен напред с 3 точки. Джейсън Минет обаче нямаше намерение да загуби този мач. Гардът на Академик върна тройката още в следващата атака за 69:69. Академик отново се възползва от високите си играчи и пак чрез Креймър поведе с 2 точки. Шумен не съумя да изравни, въпреки още една тройка на Кендеров в края, защото Томислав Минков от гостите показа здрави нерви от фаул линията, и Академик затвори мач със 78:72.

Добър мач за Шумен изиграха Ишмаел Ел-Амин с 19 точки, 3 борби и 5 асситенции, Рей Идоу с 14 точки и 11 борби, както и Георги Кендеров с 16 точки и 8 борби.

За победителите най-голям принос имаше Томислав Минков с 15 точки и 8 борби. Джейлън Минет завърши с 15 точки и 5 борби. Васил Бачев се отчете с 12 точки и 3 борби.

В следващия си двубой Шумен ще гостува на Ямбол. Мачът е насрочен за тази събота – 21 януари от 18.00 ч. в зала „Диана“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: