2023/24 SESAME НБЛ, Плейофи – Четвъртфинали, мач 1: Рилски спортист – Шумен 113:60

Шумен загуби гостуването с първия мач от четвъртфиналната серия в плейофите на Sesame НБЛ от Рилски спортист с 60:113. Домакините от Самоков, които завърши на второ място през редовния сезон показаха в този мач, че неслучайно са фаворит за титлата. Шуменските баскетболисти пък сякаш не изглеждаха готови за битка в плейофите след 22-годишно отсъствие. Все пак нашият тим ще е домакин във вторият двубой и със сигурност ще се бори с всички сили, за да вкара серията в трети мач, който отново ще се играе в Самоков.

Съвсем очаквано днешния мач започна с леко преимущество за домакините, които започнаха по агресивно. Джон Флорвиъс доминираше във фаза атака за домакините, които имаха лек аванс в началото. Карим Мане и Джъстин Кохайда обаче се погрижиха Шумен да изравни до средата на първата четвърт. Последва обаче серия от три бързи коша за домакините и след нея до края на първата четвърт „Рилецо“ не даде на Шумен да се доближи – 25:16.

Рилски спортист показа истинската си мощ в нападение през втората четвърт. От самото начало на частта домакините започнаха да се възползват от всяка пробойна в шуменската защита. Алън Арнет, Христо Бъчков и Джоузеф Лоусън III увеличиха преднината на отбора си до 21 точки след само 3 минути игра в третия период. Шумен се окопити след два коша на Кохайда, който играе изключително силен баскетбол след паузата за Купата. Но отново капитанът и най-опитен играч на домакините – Чавдар Костов се нагърби в нападение и с тройка върна преднината на отбора си до 20 точки. До края на частта Мирослав Васов и Бъчков се погрижиха Рилски спортист да почива при комфортен аванс от 27 точки – 59:32.

Шумен сякаш излезе обезверен за третата част. Нашият тим направи много пропуски и грешки, които не са характерни за този отбор. Разбира се агресивната защита на Рилски спортист, който и за минута не спря да пресира също имаше своето влияние. Шумен стигна до едва 10 точки в тази част, докато самоковци продължиха да показват отличен процент на стрелба и след кошове на Лоурънс III, Арент и Флорвиъс добавиха още 16 точки към аванса си.

В последната четвърт мачът очевидно се доиграваше. Янко Янков съвсем логични извади титулярите, за да запазят сили за втория мач, който ще е едва след два дни. Юношите на Шумен показа добро лице. Вкараха по-голям процент от стрелбите на Шумен в тази четвърт, но Рилски спортист бе под пара и записа нови 28 точки в последната част, за да оформи убедителна победа със 113:60.

Голямата разлика в резултата не е от значение в плейофните серии, тъй като се играе до 2 победи от 3 срещи. Сигурни сме, че тази загуба ще мотивира нашият тим да покаже истинското си лице във вторият мач на 1 май, който ще се играе в „Арена Шумен“ от 18.00 ч. Нека напълним залата и да дадем допълнителна подкрепа за шуменци. А и възможността да наблюдаваме на живо играта на нашият тим срещу толкова силен съперник като Рилски спортист не е за изпускане!

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата