2023/24 SESAME НБЛ, 23 кръг: Шумен – Миньор 2015 67:61

Шумен записа своята осма победа в Sesame НБЛ. Нашият тим победи Миньор 2015 Перник с 67:61 в 23 кръг на първенството. Това е първия кръг от втора шестица. Победата е важна защото е срещу пряк конкурент за 7 и 8 място, които дават право на участие в плейофите. Шумен е на 9 -то място във временното класиране с 8 победи и 15 загуби до момента. Миньор 2015 е на 11-та позиция със 7 успеха и 16 поражения.

Срещата започна много тегаво с грешки и пропуски, и за двата отбора. Шумен пропусна всичките си изстрели от тройката, но пък защитата на нашият тим бе на ниво. Новото попълнение в отбора ни – гардът Карим Мане записа 3 чадъра само в тази част. Бързите атаки на Шумен бяха основното ни оръжие тази четвърт, а Мане показа качества и в нападение. Гостите от Перник пък разчитаха на борбите в нападение, за да бележат своите точки. Първата част завърши наравно 14:14.

Втората четвърт продължи да се играе при ниска резултатност. Двата тима се раздаваха в защита и не даваха на противника да се откъсне. Шумен отново пропусна изстрелите си от тройката. Все пак Уилфред Ликей и Джъстин Кохейда носеха точки за Шумен в подкошието. Гостите разчитаха в нападение на Тошков, Илкович и бившият шуменски баскетболист – Кендеров. Миньор все пак успя да вкара точка повече преди почивката и двата тима се оттеглиха при 29:28.

При липсата на двамата основни шуменски реализатори – Брайън Камерън и Ивайло Тонев, нашият тим очевидно имаше нужда някой да се нагърби с вкарването. Зак Ролинс, Мане и Ликей успяха да се справят с тази задача през третата четвърт. Миньор също играеше агресивно в нападение и благодарение точките на Никола Ивкович, Ромело Бърел и Мартин Тодоров не позволи на Шумен да излезе напред. Третия период завърши – 20:20 и двата тима оставиха развръзката за последните 10 минути.

Миньор започна изключително агресивно в защита последната част. Гостите се опитваха да пресират на цяло игрище Шумен и това бе печеливш ход за треньора им Георги Младенов, тъй като разликата се вдигна до 6 точки в тяхна полза след 3 минути игра. Шумен обаче също отговори с много активна защита, а Ликей и Кохейда обираха борбите под собствения си кош. След няколко бързи атаки завършени резултатно от Мане, Баръш Мустафа и Ликей. Шумен се върна в мача. Нашият тим продължи да се бори за всяка топка, а играчът на мача – Улфред Ликей показа как се преследва победа до последно. Тежкото крило на Шумен се раздаваше както в защита, така и в нападение, а неговите кошове помогнаха на Шумен да поведе в резултата. Въпреки, че Шумен завърши мача със само една тройка, добрата ни защита се отплати, като затворихме срещата с аванс от 6 точки – 67:61.

В следващия кръг Шумен ще гостува на Академик Пловдив. Мачът ще се играе в зала „Сила“ на 6 март от 19.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата