2023/24 SESAME НБЛ, 29 кръг: Шумен – Академик Пловдив 88:80

Шумен записа своята 12-та победа в 29-ти кръг на Sesame НБЛ срещу един от най-неудобните си противници – Академик Пловдив. Мачът е с огромно значение за класиране в плейофите и нашият тим прояви характер, за да спечели с 88:80 въпреки, че игра без един от основните си играчи – Уилфред Ликей. Шумен са на 7-о място във временното класиране с 12 победи и 17 загуби. Още два тима са със същия актив – Левски и Ямбол, а Академик Пловдив и Миньор 2015 са с по 10 победи, 3 кръга преди края на редовния сезон, което прави битката за 7-о и 8-о място – даващи право за плейофите, изключително интересна и непредвидима.

Срещата започна много равностойно – отборите си разменяха кошове от самото начало. Карим Манев и Зак Ролинс водеха шуменската атака в началните минути, докато гостите разчитаха на Филип Хенри и Томислав Минков. След 5 поредни точки на Ролинс Шумен пръв направи мини откъсване – 16:11 в средата на частта, но Академик бързо се върна. Двата отбора знаеха отлично залога на срещата и хвърляха всички сили както в борбите подкошието така и в нападение. Нашият тим взе първият период с минимална преднина – 25:24.

Във втората четвърт защитата започна да надделява. Двата тима хвърляха повече усилия да опазят собствения кош. Шумен продължи да използва реализаторските умения на Мане и Ролинс, като Кохейда и Грудов също имаха принос в тази четвърт, за да може нашият тим да поддържа лек превес в резултата. Пловдивчани пък играеха отборно и почти всички на терена имаха принос в това домакините да не се откъснат. Шумен отново взе частта със само 1 точка – 22:21.

След почивката двата отбора изиграха огледална трета четвърт на втората. Много борба, здрава защита и кошовете идваха или след отлична отборна комбинация или след индивидуално майсторство на някой от баскетболистите. Академик взе частта с 22:21 и двата отбора влязоха в последна четвърт разделени само от точка – 68:67 за Шумен. Неприятната новина бе изгонването на Карим Мане за Шумен, който незнайно защо получи втори технически фаул. Академик обаче също загуби един от основните си играчи – Кръстомир Михов, който извърши 5 лични нарушения.

Последната част бе истинска битка. Академик започна по-добре частта и обърна резултата в своя полза след кошове на Минков и Йоанис Кикрилис и Филип Хенри. Шуменци обаче заиграха като лъвове в защита, водени от капитана – Никола Николов, който изигра силен мач. Зак Ролинс продължаваше да е основното оръжие в нападение за Шумен, но и приносът му в защита бе безценен. Зрителите се насладиха на отличен чадър от страна на Ролинс, който сякаш съвсем пречупи желанието на гостите да обърнат двубоя в своя полза, след като Шумен излезе с 6 точки напред 2 минути преди края на мача. Нашият тим не позволи на Академик да отбележи повече от 80 точки и записа 12 победа след 88:80.

В следващия кръг – още тази събота, 13 април Шумен ще приема осмия в класирането Левски София в нова битка за място в плейофите. Мачът ще се играе в „Арена Шумен“ с начален час 19.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата