2023/24 SESAME НБЛ, 32 кръг: Шумен – Ямбол 84:71

Шумен завърши подобаващо най-силният си сезон след завръщането в елита на българския баскетбол – с победа. В мач от последния 32 кръг на Sesame НБЛ нашият тим се наложи над Ямбол с 84:71. Така Шумен завършва първенството с 15 победи и 17 загуби на 7-ма позиция в крайното класиране. Ямбол със сигурност ще пропусне плейофите, тъй като остава с актив от 12 победи и 20 загуби и няма как да изпревари Левски за 8-мо място.

Срещата започна равностойно, но с доста пропуски и за двата отбора. Все пак след началната размяна на кошове шуменските баскетболисти започнаха да играят доста по-ефективно в нападение. Емилиян Грудов водеше шуменското нападение заедно с Росен Иванов и Никола Николов, които се разписаха по веднъж зад тройката. За Ямбол обичайните заподозрени – Иван Лилов и Павел Маринов се погрижиха гостите да не изостават с двуцифрен актив и първата част завърши със само 5 точки аванс за Шумен – 23:18.

И втората четвърт започна с размяна на кошове, но защитата на Шумен започна да действа много ефективно и последва серия от 15 поредни точки, дошли основно след бързи атаки за нашият тим. Разбира се най-опитния в отбора на гостите – Павел Маринов спря серията ни с два поредни коша от средна дистанция, а след него и Матушев вкара кош с фаул, връщайки Ямбол на 12 точки зад Шумен – 40:28. До края на частта отборите си размениха по още два коша, но Шумен вкара и трети, за да се оттегли на почивка с 14 аванс – 46:32.

Шумен започна силно и третата четвърт. Защитата на нашият тим продължи да ограничава гостите и за 5 минути игра те вкараха само 5 точки. Джъстин Кохайда, Дейвид Ролинс и Карим Мане пък увеличиха шуменския аванс до 19 точки. В края на частта Ямбол изравни играта и все пак започна да вкарва. Матушев бе основния човек в нападението на гостите в тези минути и гостите все пак се доближиха на 14 точки. Дейвид Ролинс обаче затвори частта с хубав кош за 66:49 в полза на Шумен.

В последната четвърт Шумен сякаш бе решил, че вече е спечелил мача. Ямбол се възползва и за три минути игра скъси изоставането си до 11 точки отново благодарение на Матушев, подпомаган и от Никола Нанков. Шумен обаче нямаше намерение да губи срещата. Кохайда продължи да въдворява ред под двата коша и да обира всяка една борба. Шуменският център завърши мача с нечуваните – 26 борби. Това даваше възможност на Шумен да организира поне още едно нападение в повече. Емилиян Грудов и Дейвид Ролинс се погрижиха разликата да се запази двуцифрена, въпреки опитите на Андон Вачев и Матушев да направят невъзможното и да обърнат срещата в своя полза. Шумен затвори мача безпроблемно с 84:71.

В първи кръг на плейофите Шумен ще се изправи срещу един от фаворитите за титлата – Рилски спортист. Мачовете са предвидени за 29 април, 1 май и 3 май. Серията се играе до 2 победи от три мача, като в първия мач домакин е Рилски спортист, вторият мач на 1 май ще се играе в „Арена Шумен“, а ако се стигне до трети двубой, домакин отново ще е Рилски спортист, като отбор с по-добри показатели през редовния сезон.

Статистика от срещата