Юноши (19): Отново загуба при гостуването на Дунав в Русе

БК Шумен записа поредна загуба от силния отбор на Дунав 2016 Русе с 61:88 в юношеската А група този сезон. Двубоят бе от 12 кръг на надпреварата за юношите и на практика затвърди класирането в този регион, като въпреки загубата Шумен запазва третото място, докато Дунав продължава да гони лидера Черно море Тича, който днес също записа успех с 92:54 над другия варненски тим Академик.

Двубоят в Русе започна с тотална доминация на домакините, които набързо поведоха с 8:1 след едва минута и половина. Шумен затегна редиците след ранния тайм-аут взет от треньора Янко Янков, но водени от страхотния талант Николай Титков „дунавци“ продължиха да трупат актив. Основното им оръжие бяха стрелбата от далечно разстояние и бързите атаки. Само за една четвърт разликата мина 20 точки – 31:10, което предреши двубоят още след 10 минути игра. През втората четвърт нашият отбор подобри значително играта си и заигра доста по-равностойно, но разликата вървеше 20-на точки в полза на Дунав. В края на първото полувреме тя дори стигна до 30 точки след добри изяви на русенци в защита и те се оттеглиха при 57:27.

Третата четвърт се оказа най-силната за Шумен, Виктор Серафимов и Димитър Радев намериха ритъма си в нападение и отбелязаха голяма част от точките за нашия тим. Никола Никола също се включваше добре, освен че вкарваше, подаваше завършващи пасове към съотборниците си, той се представи добре и в защита – открадна няколко топки, също успяваше да обезличи временно Титков от играта на домакините. В тези минути Шумен дори успя да намали преднината на Дунав до 19 точки, но същите грешки допуснати през първата част – грешни пасове, прибързани стрелби, заспиване в защита и оставяне на противника да отбележи лесни кошове позволиха на русенци отново да качат бързо разликата до 26. В последната четвърт мачът се доиграваше и за Дунав на площадката играеха основно кадети, а Шумен освен да поддържа дистанцията от 20 точки, не успяваше да застраши кой знае колко преднината на домакините. В самия край на игрището се появиха и момчетата от отбора на Шумен до 12 години – Виктор Златев, Деян Йорданов, Никола Дочев, както и 13-годишния Даниел Колев. Виктор Златев дори се отличи с две успешни стрелби след като успя да надиграе пазача си и да пробие. Все пак разликата скочи до 27 точки в полза на Дунав, които спечелиха с 88:61.

Следващият двубой на Шумен е като домакин срещу Ънстопабъл Добрич, когото успяхме да победим на два пъти по-рано през сезона. Мачът е в Шумен на 15.03.2017 (сряда) от 15.00 часа в зала „Младост“.