Юноши (19): Шумен започна с драматична победа!

Шумен започна участието си на финалите на републиканското първенство за юноши(19) с драматична победа! Нашият тим се наложи в първия кръг над Тунджа Ямбол с 61:64. Шумен и Академик София оглавиха класирането в група А, след като по-рано днес Академик победи ЦСКА след продължение.

Мачът между Шумен и Тунджа започна нервно. В началните минути на двубоя и двата тима играеха слабо – много грешки в нападение и пропуски в стрелбата. Големият залог на мача задължаваше двата отбора да гонят победата и това може би наля олово в краката на младите баскетболисти. За пет минути игра те си отбелязаха само 3 коша – 4:2 в полза на Тунджа. Юношите на Ямбол, като че ли първи се отърсиха от напрежението и заиграха по-освободено. Това им позволи да направят серия от 7 безответни точки и поведоха с 11:2. След взетия тайм-аут обаче шуменци се събудиха и отговориха с една тройка и успешен пробив. До края на първата част двата отбора си размениха по две успешни нападения, като Тунджа запази преднината си.

Втората четвърт започна с отлична защита и за двата отбора, които се раздаваха по цялото игрище и ограничаваха до минимум възможностите за съперника. Шуменци все пак се оказаха по-умели в своите нападения и успяха да изравнят резултата в средата на частта. Тунджа обаче отново влезе в ритъм и преодоля на няколко пъти защитата на нашите, излизайки напред с 5 точки. До края последва размяна на кошове и първото полувреме завърши с преднина за Ямбол – 25:20.

След почивката Шумен продължи да играе отлична защита. Нашите момчета откраднаха няколко топки и вкараха на бърза атака, което ни върна на точка зад противника. Тунджа не намираше пробойни в шуменската отбрана и на два пъти изразходва всички 24 секунди в нападение. Ямболии също играеше отлична защита и затова успяваха да задържат минимална преднина – 33:32 в средата на третата четвърт. Последва нов спад за шуменските юноши, които сгрешиха няколко паса при нападенията си, а Тунджа се възползва и отново увеличи преднината си до 5 точки. В самия край на частта обаче шуменци се разиграха и отбелязаха 7 безответни точки, за да излезем напред с две – 42:44.

Последната четвърт започна равностойно, като двата отбора направиха по две успешни нападения. Ямбол играеше по-добре в защита през първата половина на частта и логично отново поведе – 51:48. Шумен си върна ритъма на игра и след 7 поредни точки излязохме напред – 51:55. Последваха две отлични защити за Тунджа, които им позволиха да вкарат на бърза атака и да поведат с 1 точка. В тези най-важни минути шуменските баскетболисти показаха страхотен характер. Справихме се отлично в защита и ограничихме нападението на ямболии, а в атака показахме отличен мерник и след две поредни тройки Шумен поведе с 5 точки, при едва 40 секунди оставащи до края – 56:61. За ужас на всички подкрепящи Шумен, най-добрият в нападение за Тунджа буквално се разходи през нашата защита и завърши без проблем, като дори си изкара и фаул. Разликата бе стопена до едва 2 точки – 59:61. При оставащи 17 секунди до края Тунджа фаулираха града на Шумен, но напрежението си каза думата и той изпусна двата наказателни. Ямболии се опитаха да изнесат бързо топката в предно поле и да отбележат, но допуснаха грешен пас, а след това направиха и неспортсменско нарушение – задържане. Шумен отбеляза и двата наказателни, а разликата се качи до 4 точки – 59:63. В последвалата атака гарда на Тунджа успя да си изработи фаул и бе точен от линията, но до края на срещата оставаха само 8 секунди, което означаваше, че Тунджа трябва да извърши нарушение, за да спре часовника. Точно това и стана, но отново изпуснахме първия наказателен. Вторият влезе и разликата се качи до 3 точки – 61:64 в полза на Шумен. Тунджа се опитаха да изравнят, но изстрелът от центъра не влезе и Шумен се поздрави с победата. Пълна статистика от срещата можете да видите на BgBasket.com

В следващия мач от група А Шумен се изправя срещу ЦСКА. Двубоят е утре от 13.00 часа отново в зала Триадица в София.