Юноши(19): Пета поредна победа за Шумен в Елитна група – Изток

Юношите до 19г. на БК Шумен записаха пета поредна победа в Елитна група – Изток. Нашият тим надигра отбора на Светкавица Търговище с 97:85 и остава на втора позиция в групата след лидера Черно море Тича след изиграване на първия полусезон.

Двубоят започна нервно за Шумен, който допусна няколко технически грешки. Многото фалове и накъсаната игра не позволиха на нашите да разгърнат играта си. От това се възползваха гостите от Търговище, които поведоха в резултата. Все пак няколко добри защити помогнаха на шуменци да изравнят резултата. Мачът се играеше кош за кош, но в края на първата четвърт нашият тим показа отлична игра в нападение и точен мерник от далечно разстояние, което качи разликата – 35:25 за Шумен след една четвърт. Втората част започна силно за Светкавица. Водените от бившия шуменски баскетболист – Димитър Янчев юноши на Търговище също показаха добър мерник от далечно разстояние, което ги върна в резултата. Двата отбора явно бяха решили да акцентират върху нападението през това първо полувреме. Резултатните атаки следваха една след друга за двата отбора, като все пак в края на втората четвърт Шумен показа по-добра защита, спря няколко от атаките на Светкавица и се оттегли с аванс от 7 точки – 60:53.

В началото на второто полувреме Шумен подобри съществено защитата и лимитира успешните стрелби на гостите. За съжаление същото се случи и на другия кош. Трудни стрелби за Шумен, които рядко влизаха. Мачът вървеше при равен резултат, когато в средата на третата четвърт поредица от добри атаки на Шумен доведе до увеличаване на разликата до 14 точки. Нашият тим разби зоновата защита на Светкавица с отлични комбинации в атака, които оставяха на добра позиция наш състезател. В началото на последната четвърт Светкавица се хвърли да изравнява – поредица от хубави защити позволиха на търговлии да организират бързи атаки, завършили с кош. Разликата отново падна под 10 точки, но нашите юноши бързо отговориха. Нови хубави комбинации в нападение и аванса на Шумен пак бе двуцифрен. В тези минути от срещата Шумен обираше повечето от борбите под двата коша, което ни позволяваше да поддържаме преднината си. Юношите на Светкавица продължиха да стрелят добре от дистанция, но гардовете на Шумен отговаряха с тройки. В самия край на срещата гостите от Търговище се опитаха с преса на цяло игрище да обърнат резултата, но шуменци не се огънаха, организираха търпеливо своите нападения и ги завършваха с кош. Шумен запази разликата до самия край и се поздрави с успеха 97:85.

Преди началото на втория полусезон предстои почивка в юношеската Елитна група. Мачовете се подновяват в началото на 2019г. Шумен ще върне визитите на Черно море, Берое и Светкавица. В Шумен пък ще гостуват Тунджа, Делфин, Черноморец и Дунав. Следете фейсбук страницата и сайта ни в раздел Програми, за да разберете датите на мачовете.