Момчета(14): Две загуби на старта на заключителния етап за Шумен

Момчетата на Шумен до 14 г. записаха две загуби на старта на заключителната фаза на източния регион. На първия турнир, който се проведе на 27 и 28 този месец в Пловдив нашият тим загуби от Несебър с 61:72 и от домакините от Академик Бултекс с 38:99. Въпреки, че нашия тим бе с намален състав заради върлуващия в Шумен грип, момчетата се раздадоха и показаха добра игра, но силите им не стигнаха за по-добри резултати.

Първият двубой срещу Несебър започна отлично за Шумен, като гардовете на първата ни петица контролираха играта и създаваха добри възможности както за себе си, така и за съотборниците си. Нашият тим поведе с 10 точки, но Несебър скъси разликата в края, като нашите момчета все пак затвориха първата четвърт при преднина от 4 точки – 21:17. Втората петица на Несебър се оказа по-силна от нашата втора петица и още от началото на втората част взе инициативата. Силната игра на момчетата от Несебър в защита им позволи бързо да стопят разликата и да поведат. Нашата втора петица също играеше добре в защита и това не позволи на Несебър да направи разлика. Момчетата от черноморското градче все пак излязоха с точка напред на почивка. Третата четвърт започна много силно за несебърци, които затвориха подкошието, разчитайки на високите си момчета в подкошието. Шуменци пък не показаха точна ръка от разстояние и Несебър спечели третата част с 18:10. В последната четвърт шуменци започнаха да вкарват по-често, но късата ни резервна скамейка се оказа решаваща и умората си каза думата. Несебър запази разликата, като в края на мача я увеличи до 11 точки за 72:61.

Вторият двубой бе на следващия ден – 28.02., а съперника бе един от фаворитите за спечелване на източния регион – Академик Пловдив. Домакините влязоха в мача изключително надъхани, а ръстовото им превъзходство си пролича от първите минути. Пробивите към коша на пловдивчани бяха мисия невъзможна за шуменци, които просто нямаше как да вкарат през 190 см. центрове на Академик Бултекс. Стрелбата от далечно разстояние също не вървеше в този мач, което позволи на домакините да спечелят убедително първите две част и да се оттеглят на почивка с 35 точки разлика – 52:17. Третата четвърт също бе много силна за домакините, които сложиха още 18 точки към преднината си. В последната част мачът се доиграваше. Академик спечели убедително с 99:38 и дели първото място с отборите на Доростол Силистра и Дунав Русе с по две победи.

Следващият турнир ще се проведе в Бургас на 27 и 28 март, а съперници на Шумен ще са отборите на Тунджа Ямбол и Делфин Бургас.

снимка: Калоян Николов; архив на БК Шумен