БК Шумен – Дунав Русе 71:60 (А група – мъже VI кръг)

ЧЕТВЪРТА ПОБЕДА записа БК Шумен в регион Изток на първенството на А група – мъже. Нашият тим победи със 71:60 гостуващия Дунав Русе и се бетонира в тройката на временното класиране.

Мачът започна добре за нашият тим и поведохме с 6:0, въпреки, че пропуснахме добри възможности за по-голяма преднина. Русенци успяха да върнат три точки в рамките на минута, а в следващата им атака последва и тройка на Титков. Шумен отново направи няколко добри атаки чрез Янков и Янчев, за да качи преднината до 5 – 12:7. Последваха няколко наши грешки и русенци отново намалиха преднината. До края на частта двата тима си размениха по един кош преди сирената да прозвучи при 14:10

Втората четвърт бе най-добрата за Шумен и благодарение на прекрасна защита и страхотни отигравания в нападения нашият тим успя да натрупа комфортна разлика. Влизането на Ивайло Касабов даде добър резултат, той намираше своите съотборници по фантастичен начин, а и караше съперника да го фаулира при пробивите към коша. На няколко пъти успяхме и да откраднем топката на младия отбор на Русе, като в единия от случите Янков заби мощно в коша на гостите. Към края на частта разликата стигна 21 точки, но все пак русенци реализираха последния кош, за да се оттеглят на полувремето при пасив от 19 – 35:16.

Третата част започна отново добре за нашия тим. Освен добрата защита, атаката ни също сработваше, главно благодарение на Янчев, който отново направи страхотен мач и разликата скочи до 28 в наша полза. Димитър Янчев освен, че реализираше част от атаките трябваше да влиза и в ролята на гард (напомняме, че основните гардове на Шумен – Мирослав Денчев и Атанас Колев бяха извън строя с контузии, които получиха предния ден на турнира на юношите), тъй като Виктор Серафимов трябваше да напусне терена за 5 лични нарушения, а на Касабов бе дадена почивка. Янчев се справи и с тези си функции и логично Шумен доминираше в нападение. Ивайло Симеонов и Александър Янев също допринесоха с някои добри атака и за увеличаване на преднината в наша полза.

Последната четвърт на терена за БК Шумен бяха всички резерви на тима и логично темпото спадна, а и русенци подобриха играта си в нападение. След няколко добри атаки успяха да свалят преднината ни до 20 точки, след това двата тима си размениха по няколко коша, но Дунав отново направи бърза точкова серия и след успешен пробив на Колев и две тройки на Ереев и Титков разликата падна до 13 точки при оставащи 5 минути до края. В игра за нашия отбор веднага се появиха Янков и Янчев, русенци продължиха с активна преса на половин игрище, но капитанът Янков пое нещата в ръце и завършихме няколко нападения успешно, за да качим разликата до 18 точки. Последваха отново няколко грешки на Шумен, но за русенци просто нямаше време да стопят разликата. Последната финална сирена дойде при 71:60 в наша полза.

Най-полезен за БК Шумен бе Андрей Иванов, който отбеляза 13 точки и отново бе господар под кошовете с 15 борби. Янчев пък бе най-резултатен с 18 точки, към тях добави 6 борби и 4 асистенции. Капитанът Янков бе точен за 13 точки и успя да открадне 4 топки от противника. Също с 13 точки и цели 7 асистенции завърши Ивайло Касабов.
За Дунав най-резултатен бе Титков с 20 точки. Капитанът Илиев пък реализира 11 и подаде 6 завършващи паса. От пейката Колев се включи също с 11.

Следващият мач на БК Шумен е на 29.12.20015 неделя. Гостуваме на Академик Варна в морската столица, а мачът е с начален час 17.00 ч.