Икономически университет – БК Шумен 71:50 (А група Финална шестица – IV кръг)

Икономически университет победи БК Шумен в IV кръг на финалната шестица в А група при мъжете. Варненци спечелиха със 71:50, като това е 7 поредна победа на ИУ срещу БК Шумен. Варненци излязоха на първа позиция преди утрешните мачове от IV кръг, докато БК Шумен запазва 5-то място.

Мачът започна повече от добре за Шумен, като след 4 минути игра водихме с 5 точки. Нашият тим играеше много добре в защита, което водеше до грешки на „икономистите“. Шампионите от Варна все пак направиха няколко силни атаки и върнаха няколко коша, но Димитър Янчев, Андрей Джамбазов и на два пъти капитанът Янков от фаул линията вдигнаха преднината до 8 точки в полза на Шумен – 16:8. До края на четвъртта ИУ отбеляза след пробив на Вутев, а Наско Колев порази коша от тройката за 19:10 в наша полза.

Втората четвърт Шумен продължи с добата игра и благодарение на Янко Янков поддържаше разлика от 7-8 точки, но най-оптиният в редиците на ИУ Саша Топчов показа класата си и успяваше да задържи варненци в мача. Четири минути преди края на полувремето варненци се разиграха и след тройка на Нацкин и две успешни стрелби на Вутев и Христов изравниха резултата. Последва фаул и коша на Герогиев за домакините, но тогава дойдоха минутите на Митко Радев. Той бе точен от тройка, в следващата атака бе фаулиран и върна още една точка, а в следващата атака за Шумен той отново гръмна тройка, за да изведе нашия тим с 4 точки. За съжаление Герогиев успя да върне тройката със самата сирена и Шумен се оттегли с точка преднина на полувремето – 34:33

Третата част отново се оказа ахилесовата пета за шуменци. Икономистите започнаха много агресивно в защита, а нашите не успяха да намерят начин да спрат атаките им. Последва серия от 12:0 за ИУ преди Янчев да отблежи един от малкото си точни изтрели в мача. ИУ продължи със здравата защита и две минути преди края поведе със 17 точки преди Наско Колев да върне 2 точки, а Виктор Серафимов отбеляза един от двата фаула, за да смъкне преднината до 14 точки в полза на тима от Варна.

В последната част варненци продължиха със здравата защита и ограничиха нашият тим до едва 7 точки и въпреки че ИУ не бяха ефективни в нападение успяха да отблежат 14 точки и да затворят срещата при 71:50.

Най-ефективен за БК Шумен бе Янко Янков с коефициент 13 – 14 точки, 6 борби и 2 открандати топки. Много добър мач направи и Наско Колев – 10 точки, 3 асистенции и 3 откраднати топки. Митко Радев и Виктор Серафимов също се включиха изключително добре от пейката. Радев отбеляза 7 точки – 2 от 2 от тройката, а Серафимов допринесе с 5 борби, 4 асистенции и открадната топка.

За шампионите от ИУ Варна Антон Диков с 18 точки, 8 борби и 3 асистенции, Саша Топчов с 15 точки и 10 борби, и младията Николай Георгиев с 8 точки и 12 борби бяха най-ефективни.

Следващата седмица кръг няма да има, заради турнира за купата на България. Борбата се подновява на 28.02.2016, а БК Шумен ще приеме в зала „Младост“ Академик Благоевград в борба за 4-то място в първенството.