Юноши (19): Академик (Вн) – Шумен 55:49

Юношите на БК Шумен започнаха с разочароваща загуба участието си в новосформираната А група този сезон. В североизточния регион нашите се изправиха срещу Академик Варна и отстъпиха с 49:55. Двубоят бе изпълнен с много пропуски и за двата отбора, като в самия край на мача нашият тим заигра страхотно и намали драстично преднината на домакините, но за съжаление времето не стигна и юношите не успяха да повторят успеха на мъжете, които два дни по-рано записаха победа над варненския съперник.

Двубоят започна равностойно и отборите си размениха няколко коша, но и много пропуски. До среда на първата част резултатът бе едва 6:6. Втората половина на частта бе за Академик, които след две тройки поведоха с 12:6. Шумен върна два поредни коша чрез Виктор Серафимов и Алпай Хюсеин, но Академик, отново отбеляза два безответни коша. В самия край нашият тим върна преднината до само 1 точка.

Втората четвърт продължи с равностойната игра, като варненските „академици“ се справяха по-добре в нападение и успяваха да намерят пробойни в нашата зонова защита. Резултатът бавно започна да расте в полза на домакините и в края на частта те водеха с 8 точки. В последната си атака Шумен успя да отбележи чрез Милен Чолаков, който вкара със сирената, за да позволи на нашия тим да се оттегли с пасив от 6 точки – 25:31.

Третата четвърт започна с много пропуски и на двата отбора, но домакините отново се оказа по-добри в завършващата фаза на атаката и преднината им отново започна да нараства. Шумен се опита да обърне изхода на срещата като наложи преса на половин игрище, но в повечето случаи Академик намираха начин да разбият пресата, дори в случаите, когато шуменци овладяваха топката, атаките им не бяха реализирани. Частта завърши с преднина на домакините от 12 точки.

Последната четвърт продължи с пропуските под двата коша. От това се възползваха Академик, които качиха преднината до 15 точки при оставащи едва 3 минути и половина до края на срещата. Тогава Шумен се събуди и след серия чудесни защити и няколко бързи атаки съкрати преднината до 10 точки. Последваха две откраднати топки за Шумен и след пореден кош на Атанас Колев разликата падна до 6, за съжаление времето не стигна за повече и Академик се поздрави с победа 55:49