Юноши (19): Шумен изгуби важното гостуване на Делфин, но шансовете за второ място остават

Юношите на БК Шумен загубиха гостуването си на Делфин Бургас с 52:72 в мач от 9 кръг на юношеската А група, Източна конференция. Въпреки, че бяха без двама основни състезатели, шуменци нямат право на оправдания. Това бе един от най-слабите мачове през сезона за нашите момчета, а най-неприятното е, че този резултат благоприятства Делфин, тъй като в първия двубой през сезона в Шумен, нашите победиха със само 13 точки. Така ако двата отбора завършат с равен брой победи редовния сезон, Делфин ще заемат по-предното място в крайното класиране.

Всъщност двубоят започна добре за шуменци, които успяха да реализират първите си няколко нападение и поведоха. В тази първа четвърт отборите се надпреварваха да правят грешка след грешка или да пропускат стрелбите си. Това се отрази и на резултата, Шумен затвори тази първа част с 4 точки аванс 10:14. Втората четвърт също бе изпълнена с множество грешки и за двата отбора. Шумен все пак имаше инициативата благодарение на по-добрата си защита и повечето борби в нападение, които успяхме да грабнем. За съжаление множеството пропуски и технически грешки не позволиха на шуменските юноши да натрупат по-сериозна преднина. Тъкмо обратното, в края на първото полувреме домакините се активизираха, организираха по-добре нападенията си и логично обърнаха резултата. Финалната сирена на първата половина от мача дойде при три точки разлика за домакините – 29:26.

Второто полувреме започна отлично за „делфините“, които след серия от 7:0 – една тройка и два успешни пробива, се откъснаха в резултата с 10 точки. Шумен не успя да реагира и разликата продължи да расте в полза на Делфин. Точните стрелби за бургазлии продължиха и те отвориха разлика от 15 точки – 52:35. Треньорското ръководство на Шумен взе мерки и след като отборът започна да пази зонова защита, дойде и подемът в играта. Юношите ни лимитираха нападението на домакините, докато бързите ни атаки даваха възможност за лесни кошове и разликата падна до 10 точки. В последната четвърт обаче Шумен не успя да запази моментния си възход и последва нова поредица от пропуски и грешки за нашите. В другия край на игрището, бургазлии бяха „разшифровали“ зоновата ни защита и след няколко успешни стрелби от средно и далечно разстояние разликата отново скочи в тяхна полза – 66:49. Допълнителен проблем за Шумен бяха личните нарушения. Титулярния гард и лекото крило на нашия тим напуснаха за по пет лични нарушения, което предизвести на чия страна ще е победата в този мач. Все пак точковата разлика също бе от значение и затова двата отбора се захапаха в последните няколко минути. Юношите на Делфин се оказаха с по-здрави нерви при размяната на наказателни в самия край на двубоя. Те показаха по-точен мерник и успяха да увеличат преднината си до 20 точки 72:52. С този успех  бургаският тим измести Шумен от второто място във временното класиране.

Следващият двубой на Шумен е след две седмици – 09.02.2018 (петък) от 12.00 ч. Нашият тим е домакин на лидера в групата Тунджа Ямбол, който до този момент имат само едно поражение – от днешния ни съперник – Делфин.