Юноши(19): Въпреки кадровите проблеми Шумен записа победа в първия турнир от заключителния етап

Юношите на Шумен записаха победа и загуба в първия турнир от заключителния етап в регион „Добруджа и Загоре“ за местата от 4 до 8. Шумен загуби от Ънстопабъл Добрич с 61:78, но победи Светкавица Търговище със 72:59.

В първия мач от турнира, провел се в шуменската зала „Младост“, нашите юноши се изправиха срещу Ънстопабъл. Първата четвърт започна добре за гостите от Добрич, които играеха добре в защита и затваряха позициите за лесна стрелба. Нападението на добричкия отбор също работеше по-ефективно от шуменското и първата четвърт завърши 21:14 в полза на Ънстопабъл. През втората четвърт Шумен намери ритъмът си в нападение. Проблемът се оказа играта ни в защита. Нашият тим не успяваше да спре нападенията на гостите и въпреки, че успяхме да намалим изоставането в един момент, то в края на частта Ънстопабъл отново се оказаха с повече точни изстрели, печелейки втората четвърт с 26:21. Третата четвърт Шумен заигра по-добре в защита, но същото сториха и гостите. По-ниската резултатност бе в полза на юношите от Добрич, които не само запазиха преднината си през второто полувреме, но я увеличиха с още 5 точки, за да затворят мача при 78:61 в своя полза.

Вторият двубой на Шумен бе срещу Светкавица. Първата четвърт на този сблъсък бе идентичен на мача ни срещу Ънстопабъл, само че този път шуменци бяха в ролята на по-добрия отбор. С отлична защита успяхме да ограничим юношите на Търговище до 13 точки, докато нашето нападение работеше отлично и отбелязахме 21. През втората четвърт Шумен продължи с отличната игра в защита. Добре в отбрана се справиха и Светкавица, но нашите юноши спечелиха и втората четвърт – 13:11. Равностойната игра продължи и през второто полувреме. Мачът вървеше кош за кош и Шумен успяваше да запази преднина от 10 точки. Юношите ни спечелиха минимално третата четвърт с 19:18. Последната четвърт повтори предишната. Шумен не позволи на съперника да стопи аванса и печелейки частта с 19:17 си осигурихме победа със 72:59.

Шумен е шести във временното класиране, а в следващия турнир ще се изправим срещу Дунав Русе и Черноморец Балчик. При две победи и ако се получи въртележка, можем да заемем 4 или 5 място в регион „Добруджа и Загоре“.

Снимка: архив на БК Шумен.