Юноши(19): Две победи на последния турнир в регион „Добруджа и Мизия“

Юношите на БК Шумен записаха две победи на последния турнир от заключителния етап в първа дивизия за разпределение на местата от 4/8 място в регион „Добруджа и Загоре“. Шуменци победиха Дунав Русе със 74:70 и Черноморец Балчик със 73:37. Въпреки, че отново юношите ни не бяха в пълен състав, наличните шуменски състезатели играха мотивирано и се раздадоха до край в двата мача. С тези две победи Шумен заема 5 място в крайното класиране на регион „Добруджа и Загоре“.

Първият двубой в добричката зала „Добротица“ изправи Шумен срещу прекия конкурент за петото място – Дунав Русе. Шуменските юноши започнаха силно мача и показаха много добра стрелба в първите 10 минути. Защитата на нашите баскетболисти също бе на ниво, което помогна за спечелване на първата част с 21:16. Втората четвърт Шумен затегна още повече защитата и ограничихме русенци до 11 точки, а нападението ни отбеляза 16 точки и се оттеглихме на почивка с комфортна преднина – 37:27. През второто полувреме русенци се хвърлиха да изравняват резултата. Защитата на нашият тим трудно спираше нападението на Дунав. Въпреки това шуменци задържаха резултата благодарение на добрата си игра в атака. Точните стрелби на юношите ни държаха разликата в рамките на 5-10 точки през почти цялото второ полувреме и в крайна сметка се поздравихме с успех – 74:70.

Вторият двубой бе срещу Черноморец Балчик. През първата четвърт нашият отбор игра отпуснато и въпреки, че вкара голяма част от изстрелите си, в защита допуснахме лесни точки. Втората четвърт бе много по-добра от гледна точка на защитата. Ограничихме Черноморец до едва 8 точки, докато нашият тим вкара 16. Срещата се реши в третата четвърт, в която шуменци се вложиха максимално. Нападението ни бе почти перфектно и отбелязахме 28 точки, докато в защита ограничихме съперника от Балчик до 6 точки. Последната четвърт мачът се доиграваше, като Шумен запази голямата си преднина и спечели убедително със 73:37.

Така с 3 победи и 1 загуба в заключителния етап, Шумен се нареди на пето място в крайното класиране на регион „Добруджа и Загоре“ в I Дивизия. Първи е отборът на Черноморец Бургас, втори остана Доростол Силистра, трети е Делфин Бургас, а четвърти – Ънстопабъл Добрич. Зад нас се наредиха отборите на Дунав Русе, Светкавица Търговище, Черноморец Балчик, Спортбаскет Генерал Тошево, Добрич 93 и Кария Шабла.

Снимка: архив на БК Шумен