Интервю с Янко Янков – треньор на мъже, юноши и момчета (12)-2

БК Шумен: Г-н Янков, освен играещ треньор за мъжете тази година, вие ще бъдете треньор и на юношите, а също и на най-малките момчета (12)-2, които са предимно четвъртокласници. Да започнем с мъжкия отбор, какви са очакванията Ви за този сезон?
Янко Янков: Първо искам да си пожелая сезона да мине без контузии и здравословни проблеми на всички играчи в нашия клуб. А иначе чисто баскетболно се надявам тази година при мъжете да продължим с доброто представяне, да успеем да се преборим за влизане в първата шестица. Има доста силни отбори в първенството на А група този сезон, много от отборите направиха силна селекция и особено тези в западната група. За мен лично ще е успех да сме в първата шестица.

БК Шумен: А какви са целите пред юноши (19) и момчета (12)-2?
Янко Янков: Моята идеология като цяло е да не се поставят някакви непостижими цели. Защото това може да доведе до демотивация в състезателите, затова целите трябва да са ясни и постижими. Работим да изграждаме състезатели в дългосрочен план, а за тази цел те трябва да са мотивирани и да работят здраво през сезона. Именно затова като класиране не сме си поставяли цели. При момчета (12) играем основно с четвъртокласници, като основната идея е те да натрупат игрови опит и да са по-подготвени за следващата спортно-състезателна година, когато ще са на максимална възраст при тази група момчета. Аналогично е и положението при юношите. Този сезон те са по-малки за възрастта си, но решихме да се състезават в А група при юношите, защото виждаме потенциал. Отбора е изграден основно от кадетите, който миналата година се класираха на финали на републиканско първенство.

БК Шумен: Споменахте А група, тази година БФБ сформира национална А група при трите най-големи възрасти. Новият формат с какво ще допринесе за развитието на младите баскетболисти?
Янко Янков: Ще имат възможността да играят повече срещи на високо ниво срещу класни противници. Форматът на А група позволява да се изиграят повече срещи, да се натрупа повече игрови опит. Относно класирането на републиканско първенство смятам, че имаме шанс, не е невъзможно, но това би станало много, много трудно. Имаме и ограничения в състава – освен, че сме по-малки като възраст, също така ни липсва изявен център, който да засили борбата в подкошието. Ще ни бъде доста трудно този сезон.

БК Шумен: Вече споменахте, че не поставяте цели за класиране, но какво ще кажете за спортно-техническите цели, които сте обявили пред момчетата. Какви ще са основните неща, които искате да постигнете с този отбор като игра?
Янко Янков: Основното, което ще изискваме от тях е да играят грамотен баскетбол, да спазват тактическа дисциплина, да изпълняват поставените от мен задачи, да се раздават в мачовете, но още по-важно да се раздават на тренировка, защото само изпълнявайки поставеното им като задачи в тренировъчния процес те могат да израстват като играчи.

БК Шумен: Отново регион „Добруджа“ се очертава като един от най-силните в страната. Това, че момчетата ще участват в него предимство ли е или  силните противници ще попречат на развитието на нашите състезатели?
Янко Янков: Със сигурност е предимство. Колкото по-силни са противниците ти, толкова повече можеш да израстваш като отбор. Не случайно миналата година на финалите на кадети имаше три отбора от регион „Добруджа“, можеше да има и четвърти отбор в лицето на Академик Варна, който е също много стойностен отбор, но малко не им достигна. Силните противници ще помогнат на момчетата да придобият опит и да видят как се играе баскетбол на най-високо ниво.

БК Шумен: Миналата година Виктор Серафимов бе поканен в националния отбор за кадети до 16 г. Можем ли тази година да очакваме същото от другите състезатели в клуба?
Янко Янков: Имаме много талантливи деца в набора до 14 години. Разбира се те нямат национален отбор, но тази година федерацията започна една програма за развитие на момчетата до 14. Събира се проекто-национален отбор до 14 г. При по-големите ще е по-трудно някой да попадне сред националните гарнитури, още повече че този сезон няма да има национален отбор за младежи до 20 г.