Рилски спортист -2 – БК Шумен 69:65 (А група – мъже квалификации 1 среща)

БК Шумен загуби първия квалификационен мач за класиране във финалната шестица на първенството в А група този сезон от Рилски спортист -2 с 69:65. Двата тима изиграха равностоен мач и спорът остава да се реши на реванша, който е тази неделя 17.01.2016 в зала „Младост“ в Шумен.

Мачът започна чудесно за нашия тим, който за разлика от другите си гостувания този път не пътуваше в деня на мача и момчетата бяха видимо отпочинали и готови за игра. След първите три минути нашите водеха с 8:0 след като двамата Андреевци – Иванов и Джамбазов бяха точни на два пъти. Домакините реагираха веднага и след взетия тайм-аут, успяха да се върнат в мача след тройка на Васов и пробиви на Милов и Бързаков. До края на първата част играта продължи равностойно и двата тима не успяха да си направят разлика, като за домакините Васов, а за нашия тим Андрей Иванов държаха отборите си в мача с успешни отигравания в атака. Минимална разлика за „Рилецо“ – 19:15

Втората четвърт продължи равностойно, нашия тим направи доста грешки в нападение, но домакините не успяха да се откъснат в резултата. Най-голямата разлика дойде в средата на частта, когато благодарение на агресивната игра на Милов и Бързаков, самоковлии реализираха своите възможности в нападение. Шумен се държеше в мача след като Андрей Иванов продължи да доминира в подкошието, а капитанът Янко Янков показа добър мерник. Полувремето завърши при 40:34 в полза на Рилски спортист -2.

Третата четвърт продължи в темпото от втората, Рилски спортист играеше агресивно в нападение и главно благодарение на Секулов и Милов, поддържаше разликата в рамките на 7-9 точки. Нашият тим успяваше да отговаря с добри нападение и реализираше своите възможности пред противниковия кош. В края на частта Шумен успя да направи няколко добри защити без кош и да организира бързи нападения, което смъкна разликата до само 3 точки в полза на отбора от Самоков. Минута преди края Андрей Иванов показа, че освен да доминира под коша има точен мерник и от линията за три точки. В последната атака пък Димитър Янчев също бе точен от тройката и нашите поведоха в резултата с 57:55.

Последната четвърт продължи добре в защита за нашият тим, но домакините си върнаха преднината. Това, като че ли им даде криле и след още няколко атаки, вече водеха с 6 точки. Шумен, като че ли бе изцедил всички свои сили и направи поредица от пропуски, като само Андрей Иванов успя да реализира един-единствен кош за цели 7.30 минути игра. Две минути и половина преди края Самоков отвори преднина от 10 точки и изглеждаше, че ще спечели мача убедително. Точно тогава Янко Янков поиска тайм-аут и след дадените указания Шумен излезе преобразен, не само успя да спре всички атаки на „Рилецо“, но и върна 6 точки след като Димитър Янчев и Андрей Иванов на два пъти бяха точни, за да оформят крайното 69:65 в полза на втория отбор на Рилски спортист.

Най-полезен за нашият тим (а и играч на мача) бе Андрей Иванов, който игра фантастично и с 27 точки, 17 борби, 2 откраднати топки и 1 чадър, при стрелба от игра 12 от 16, оформи впечатляващия коефициент от 42. Янко Янков допринесе с 13 точки и 7 борби, Димитър Янчев пък бе подаде 6 завършващи топки на своите съотборници.

За Рилски спортист -2 най-полезен бе гардът Адриан Секулов, с 19 точки, 7 борби и 7 асистенции, Александър Милов пък се отчете с 22 точки и 6 борби, а Героги Бързаков помогна на отбора си с 12 точки, 5 борби и 5 асистенции.

Мачът реванш е неделя 17.01.2016 от 17.00 ч. в зала „Младост“ в Шумен. Победа с 5 или повече точки класира нашия тим за финалната шестица, при победа за Шумен с 3 или по-малко „Рилецо“ ще играе при най-добрите.