Юноши (19): Балкан спечели Купата на БФБ, Шумен е със среброто

Шуменските юноши до 19 г. отстъпиха на Балкан Ботевград с 81:106 във финала за Купата на БФБ в тази възрастова група. Нашия тим изигра равностойно първо полувреме, но силният тим на домакините от Ботевград взе своето в третата четвърт. Двата тима направиха силен мач, в който показаха, че ще са сред основните претенденти за спечелване на титлата при Юношите. ЦСКА победи Тунджа Ямбол в мача за 3/4 място с 86:72, за да вземе бронзовите медали. Финалите на републиканско ще се проведат от 24 до 28 април в София.

Двубоят започна равностойно. И двата отбора показаха отлични качества в нападение. Размяната на кошове продължи през почти цялата първа четвърт. За разлика от други мачове стрелбата от тройката не беше основния фактор в тази четвърт. Борбите под двата коша се водеха за всяка топка. Балкан успя да отбележи три точки повече преди сирената за края на частта – 29:26.

С една идея по-добро старание в защита видяха зрителите през втората част. И Балкан, и Шумен позволяваха по-рядко лесни точки в подкошието, но борбите под двата коша отново направиха разликата като домакините се справиха с една идея по-добре и увеличиха с 5 точки аванса си преди почивката – 42:50.

Второто полувреме започна с няколко коша за домакините, но Шумен отговори с три тройки. Играта бе равностойна до средата на третата четвърт и разликата се запазваше 10-11 точки в полза на Балкан, който знаеше, че за да спечели мача трябва да спре лесните стрелби на Шумен зад линията за три точки. Нашите юноши не успяха да се нагодят бързо на по-агресивната защита на домакините и в края на частта разликата започна да се катери в полза на тима от Ботевград. Балканци също показаха силна стрелба от далечно разстояние и разликата се качи до 20 точки в края на частта – 58:78.

Шумен отново започна да вкарва в последната четвърт, но нашата защита трудно спираше нападението на Балкан, което беше „под пара“. Балкан спечели и последната част с 28:23, за да затвори мача при 106:81 в своя полза и да спечели втора поредна Купа на БФБ в тази възраст.

Снимка: BGbasket.com

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата