Шесто държавно студентско първенство по баскетбол 3×3

Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ бе домакин на VI държавно студентско първенство по баскетбол 3х3, което се състоя от 16.03. до 18.03. в зала „Младост“ в Шумен. Шумен е четвъртият град, в който се организира държавното първенство по баскетбол 3х3 след София, Русе и Благоевград, което показва, че организаторите от Асоциацията за студентски спорт „Академик“ и Българска Федерация Баскетбол ценят Шумен като баскетболен град.

При мъжете в надпреварата участие взеха баскетболисти от университетите:  ШУ „Епископ Константин Преславски“, Технически Университет-София, Медицински Университет-Плевен, УНСС, НСА „В. Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Аграрен Университет-Пловдив, Медицински Университет-Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски“, РУ „Ангел Кънчев“, ЮЗУ „Неофит Рилски“. При жените участниците бяха 7 от университетите: ШУ „Епископ Константин Преславски“, УНСС, НСА „В. Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Технически Университет-София, Медицински Университет-Плевен, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Шампионата започна с предварителни групи. Мъжете бяха разделени в две групи – А и Б, докато при дамите имаше единна група, в която се играеше всеки срещу всеки. Четирима баскетболисти на БК Шумен се пуснаха в шампионата: Антонио Станков, който защитаваше цветовете на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Янко Янков и Андрей Иванов, които се състезаваха за ШУ „Епископ Константин Преславски“; Кирил Кирилов, който попадна в отбора на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Двубоите бяха страхотни и предложиха майсторски изпълнения, а зрителите дошли през първите два дни в зала „Младост“ имаше защо да бъдат доволни. След оспорвана борба класирането в предварителните групи при мъжете бе както следва:

 

 

 

 

 

 

 

 

При дамите пък класирането придоби следния вид:

За четвъртфиналите при мъжете се класираха първите 4 от всяка група, докато жените образуваха полуфинални двойки.

В края на надпреварата от първия етап се организираха конкурси по тройки и забивки. Янко Янков взе участие в конкурса за тройки и раздели второто място с още двама участници, а победител стана Драгомир Драганов от ПУ. Андрей Иванов пък съвсем логично взе участие в конкурса по забивки. Въпреки двете страхотни забивки, които направи журито отреди първо място за играча от СУ – Константин Коев.

 



 

Финалите започнаха с шуменско дерби между Шуменски университет с Янко Янков в отбора и Югозападен университет с Кирил Кирилов. „Шуменци“ показаха по-добра игра и заслужено спечелиха с 14:11 въпреки липсата на Андрей Иванов, който нямаше възможност да играе на финалите. ВТУ на Антонио Станков пък бе безкомпромисен срещу Технически университет София и победи с 15:6. В другите два четвъртфинала НСА се наложи над УНСС с 15:7, а Пловдивски университет победи Софийски университет след драма – 15:13

На полуфиналите Шуменски университет се изправи срещу НСА и след отлична игра на Янко Янков успя да се пребори за място на финала след 15:8. В другия полуфинал драмата беше пълна и Великотърновски Университет на Антонио Станков победи Пловдивския с 15:14 и също се класира на финала.

При дамите за съжаление имаше само един полуфинал, тъй като Шуменски университет имаше болни и контузени играчи и не успя да се изправи срещу НСА, докато в другия полуфинал Великотърновски университет бе безкомпромисен и се наложи убедително с 15:5 над Софийски университет.

Финалът при дамите бе изключително интересен и оспорван. ВТУ поведоха със солидна преднина срещу НСА, но в последствие момичетата от спортната академия се вдигнаха и успяха да стопят изоставането си. До края студентките на Великотърновския показаха повече характер и спечелиха с 15:13 втора поредна титла на шампионата 3х3.

 

 

Във финала при мъжете Великотърновски университет доказа превъзходството си при баскетбола 3х3 и след страхотна игра на Антонио Станков и Антон Диков, успя да се наложи с 15:6 и да грабне за втора поредна година златните медали.

 

 

Отборите заели първите две места в надпреварата имат право на участие в международния турнир под егидата на световната федерация за баскетбол 3х3, който ще се проведе по-късно тази година в Сплит Хърватия. Да пожелаем успех на Антонио Станков и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, а също така на Янко Янков и Андрей Иванов, които ще представляват Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Видео материали с всички по-интересни моменти от първенството можете да откриете на фейсбук страницата на БК Шумен, в Ивента „Шесто държавното студентско първенство 3х3“.