БК Шумен – Академик Варна 82:64 (А група, Втора шестица, 7 кръг)

БК Шумен победи Академик Варна за четвърти път през този сезон и записа 6 победа в А група, Втора шестица. Нашият тим се наложи с 82:64 и по този начин излезе на първо място във временното класиране след като лидера Черно море Тича-2 изненадващо загуби от Делфин Бургас със 74:76. Разбира се трябва да споменем, че Шумен е с мач повече, след като изигра двубоят си от 8 кръг срещу ЦСКА София и спечели като домакин.

Двубоят срещу Академик започна отлично за гостите от Варна, които поведоха с кош на бившия баскетболист на Шумен Калоян Георгиев, а след само две минути игра вече водеха с 2:10. При този резултат дойде тройка на Андрей Иванов, който намали 5:10, а след борба в защита на капитана Янков последва светкавична контра и зверска забивка алей-уп на Андрей Иванов в коша на варненци. Те си върнаха преднината от 5 точки след кош на Валери Житарски, но Димитър Радев вкара в следващата за Шумен и разликата отново бе съкратена до само три. До края на частта Шумен игра отлично в защита и след кошове на Виктор Серафимов и Димитър Радев излязохме напред в резултата. Първата четвърт завърши 19:16 за Шумен.

Втората четвърт Шумен заигра зонова преса, която затрудни изнасянето на топката за противника и закономерно варненските „академици“ допуснаха грешки, от които Шумен се възползва и дръпна в резултата 26:17. Савов все пак отбеляза хубава тройка за Академик и намали преднината на Шумен, но златисто-зелените продължиха с добрите изяви в защита. Нови кошове на Янков, Андрей Иванов и Серафимов качиха преднината до 36:26 в полза на Шумен. До края на частта не позволихме на Академик да вземе инициативата и се оттеглихме с 13 точки преднина 41:28.

В третата четвърт Шумен продължи с добрите изяви. Янко Янков, Кирилов и Андрей Иванов тормозеха Академик в защита, докато нападението на варненци бе лимитирано откъм добри възможности за отбелязване на точки, което позволи на разликата да расте в полза на Шумен. В средата на частта след тройка на Янков тя достигна 23 точки – 55:32. Последва нов успешен пробив на капитана на Шумен, преди Ведев да се разпише за Академик. Андрей Иванов вкара два бързи коша и преднината стигна 27 в полза на Шумен, но от този момент до края на частта Академик се събудиха и направиха серия от 9:0 и смъкнаха разликата до 18 – 61:43, резултат при който завърши третата четвърт.

Последната четвърт бе доста равностойна. Академик се опитваше да се върне в мача, а фактът че Виктор Серафимов и Янко Янков напуснаха за пет лични нарушения му помогна значително. Калоян Георгиев вкара на два пъти още в самото начало, за да съкрати разликата до едва 15 точки, но Димитър Радев се разписа за 63:46. До края двата тима играеха кош за кош и преднината на Шумен се движеше в интервала 15-20 точки. Три минути преди края на игрището се появиха всички юноши на Шумен, които затвориха мача с комфортна преднина – 82:64.

Най-полезен за Шумен в пореден мач е Андрей Иванов. Той записа феноменалния коефициент от 47 – 24 точки, 21 борби и 3 асистенции. Капитанът Янков също направи страхотен мач със 17 точки, 11 борби и 6 асистенции. Кирил Кирилов пък отчете 15 точки и 11 борби.

За Академик Варна, бившият играч на Шумен Калоян Георгиев отново бе на висота и отчете най-голям принос – 16 точки, 8 борби и 2 асистенции. Крум Ведев пък реализира 11 точки и грабна 11 борби. Валери Житарски бе на ниво с 13 точки, 7 борби и 2 асистенции.

В следващия кръг БК Шумен почива, тъй като вече изиграхме мача с ЦСКА от 8 кръг. На 01.04.2017 гостуваме в Бургас на Делфин в мач от 9 кръг, а срещата е с начален час 16.00.