Академик Благоевград – Шумен 122:61 (А група – Финална шестица, X кръг)

Академик Благовград нанесе най-тежкото поражение на БК Шумен от началото на сезона, след като нашият тим излезе без редица от титулярите си – Андрей Джамбазов, Миро Денчев, Димитър Янчев и без капитана Янко Янков. Благоевградските „студенти“ победиха със 122:61 и подпечатаха четвъртото си място този сезон. Въпреки загубата Шумен остава пети пред Видабаскет, които днес също записаха тежко поражение от Левски-2. До края и двата тима имат да изиграят по един отложен мач срещу Левски-2. Нашият двубой е утре в зала Универсиада и е с начален час 13.00.

Академик започна ударно двубоя и само за 2 минути натрупа преднина от 11 точки преди Андрей Иванов да открие сметката за Шумен. „Студентите“ продължиха с агресивната игра и за половин четвърт направиха 20 точки разлика. Шуменци бяха като попарени и до края нямаха отговор на силната игра на домакините, които затвориха частта при 41:6.

Втората четвърт продължи сценария, но шуменци поне затегнаха защитата. Въпреки това нашият тим не намираше начини да атакува ефективно коша на съперника и след още 4 минути игра разликата скочи до 40 точки – 50:10. Тогава, обаче Шумен сякаш вече беше се примирил със загубата и момчетата започнаха да играя по-освободено. Наско Колев отбеляза тройка, а след това и Андрей Иванов отбеляза кош с фаул, за да върне разликата до 34 точки. Академик започнаха да грешат в нападение, а нашите направиха серия от 10:0 след кошове на Радев, Андрей Иванов, тройка на Серафимов и сполучлив наказателен на Генчев. Академик върнаха една тройка чрез Мирчев, но Андрей Иванов направи две последователни успешни атаки преди Радев с успешен изстрел да затвори полувремето при 59:32 за домакините.

Второто полувреме започна по-равностойно и двата тима си размениха по два коша – два на Вучков за домакините и по един на Иванов и Генчев за Шумен, но от този момент до края имаше само един отбор на игрището. Последва серия от 19:2 за Академик, които качиха разликата до 48 точки, при което мачът се доиграваше. В крайна сметка взеха тази четвърт с 32:17, а след това и последната четвърт с 31:12, за да оформят крайното 122:61. Твърде многото грешки на младите играчи на Шумен – цели 35, слабата стрелба за нашият тим – едва 37% и слабата защита бяха в основната на тежкото поражение. И въпреки, че оправдания могат да се намерят за този провал на отбора (липсата на много титуляри, както и отсъствието на капитанът и треньор в отбора Янко Янков) надяваме се момчетата ще си вземат поуки и още утре, срещу борещия се за първото място Левски-2 ще покажат, че възможностите им са много по-големи.

Най-полезен за Шумен бе Андрей Иванов – центърът ни записа страхотен мач, въпреки слабата игра на съотборниците си и бе единствения, който тормозеше защитата на Академик, като завърши с коефициент 46 – 34 точки, 15 борби и 1 открадната топка.

За Академик цели 8 играча завършиха с двуцифрен точков актив, което идва да покаже добрата отборна игра на домакините. Най-полезен бе Михаил Танев с 15 точки, 9 борби и 6 асиста. Филип Каменов пък се включи много добре от пейката с 10 точки, 12 борби и 4 асистенции.

Утре е последния мач на БК Шумен за сезон 2015/2016. Изправяме се от 13.00 в зала Универсиада срещу Левски 2014-2.