БК Шумен – Икономически университет 53:91 (А група – Финална шестица, IX кръг)

БК Шумен загуби последната си домакинска среща за сезона след като отстъпи на Икономически университет с 53:91. Това е шеста загуба за Шуменци, които запазват петата позиция, а ИУ постигнаха своята шеста победа, с която излязоха на второто място преди Левски-2 да изиграят отложените си срещи.

Мачът започна силно за гостите, които благодарение на Георгиев, Вутев и Христов бързо натрупаха преднина от 6 точки, а Наско Колев откри сметката за Шумен. Тройка на Нацкин качи разликата до 7 точки в полза на тима от Варна, но Янчев отговори също с тройка. До края на частта двата тима си размениха по няколко коша, като Топчов тормозеше нашият тим в подкошието. При 22:14 и оставащи 2 секунди до края Мерсин Сали бе точен от тройката и затвори частта при 5 точки преднина за гостите.

Втората четвърт започна с кош на Вутев, но нашият тим заигра добре в защита и след няколко поредни атаки без кош за ИУ, се възползвахме в нападение и върнахме преднината им бе стопена до 1 точка. Последваха няколко минути на нервна игра и грешки за двата тима. Три минути преди края на полувремето Нацкин отбеляза важна тройка, която върна самочувствието на гостите, те успяваха да спрат нападенията на нашите и до края на частта направиха разлика от 9 точки – 41:32

Третата четвърт започна равностойно, двата отбор се надлъгваха в нападение, като все пак ИУ успяваше да движи добре топката срещу зоновата защита на Шумен и реализира отворилите се възможности за стрелба. Варненци качиха разликата до 13 точки, като Вутев и Диков бележеха за действащите шампиони на А група. Алпай Хюсеин върна един кош, но след това гостите взеха нещата в свои ръце и след добри атаки на Нацкин и Христов качиха разликата до 16 точки – 45:61.

В последната четвърт Янко Янков пусна в игра резервите на Шумен, които не се справиха в защита и логично, водени от бившия играч на БК Шумен – Ивайло Тодоров, варненци качиха още разликата. В крайна сметка срещата завърши 91:53 в полза на ИУ, които доказаха класата си и остават в битката за титлата след днешната загуба на Левски -2 от Академик Благоевград.

Най-полезен за нашия тим беше Димитър Янчев с 18 точки и 7 борби. Капитанът Янко Янков пък отбеляза 9 точки, хвана 7 борби и подаде 3 завършващи паса. Наско Колев завърши с 8 точки и 3 асистенции.

За гостите най-ефективен бе Саша Топчов със своите 14 точки и 11 борби. Бившият гард на Шумен Ивайло Тодоров пък бе полезен за ИУ с 13 точки, 4 борби и цели 9 асистенции. Вутев отчете 11 точки и 10 борби.

Следващата среща на нашият тим е срещу Академик Благоевград на 03.04.2016 като гост.