БК Шумен – Академик Варна 96:67 (А група – регион „Изток“, 9 кръг)

БК Шумен записа шеста си победа от началото на шампионата в А група, регион „Изток“ при мъжете. Шуменци се наложиха като домакин над Академик Варна с 96:67 в мач от 9 кръг на надпреварата и категорично държи второто място, даващо право на директно класиране за финалната шестица.

Двубоят започна отлично за Шумен, след три успешни наказателни удара на Виктор Серафимов и тройка на Янко Янков поведохме с 6:0. Бившият център на Шумен Калоян Георгиев върна тройка, но Андрей Иванов отново покачи разликата като заби в коша на гостите след открадната топка в центъра на терена. Последваха силни минути на Академик Варна, които скъсиха преднината, а в средата на частта благодарение на две поредни тройки на Мартин Русев те поведоха с 4 точки – 11:15. Инициативата се върна при Шумен и след две тройка на Янко Янков и Виктор Серафимов, както и добра стрелба на Андрей Иванов от поста домакините излязоха напред 21:19.

Втората четвърт започна отлично за Шумен, които пазеха много добра лична защита и след кошове на Серафимов, Кирилов и Андрей Иванов разликата се качи до 29:22. Житарски и Тодоров бяха точни за варненци, но нов кош на Серафимов качи отново преднината. До края на тази четвърт двата тима играха равностойно като за Шумен се разиграха ямболските попълнения Андрей Иванов и Росен Иванов и нашият тим се оттегли на почивка с аванс от 8 точки – 45:37

Третата част бе най-силна за домакините, които доста често бяха в зонова защита и объркваха нападението на младия варненски отбор. В нападение пък продължи изключително силното представяне на гарда ни Виктор Серафимов, който освен, че бележеше от почти всяка позиция, захранваше и съотборниците си хубави асистенции. Тройки на Росен Иванов, Янчев, Андрей Иванов и Янко Янков качиха преднината на Шумен до 20 точки. До края нашите не върнаха газта и след още няколко хубави стрелби на Кирил Кирилов и Андрей Иванов спечелихме тази четвърт с 30:14.

Последната четвърт двата отбора просто доиграваха срещата, много силни минути записа Росен Иванов, който освен че носеше точки на отбора, играеше добре в защита, а и обираше голяма част от борбите под двата коша. В края Янко Янков пусна в игра всички юноши на тима, Виктор Серафимов продължи с добрите изяви в нападение подпомаган от Димитър Радев. Последната сирена в мача прозвуча при 96:67 в полза на Шумен

Най-полезен за БК Шумен бе Виктор Серафимов с коефициент 38. Гардът на Шумен вкара 27 точки, овладя 8 борби и подаде 6 завършващи подавания. Андрей Иванов направи поредния си силен мач с жълто-зеления екип. Той реализира 21 точки, овладя 15 борби, открадна 4 пъти топката от съперника и направи 4 блока за коефициент 37. Другото ямболско попълнение в отбора на Шумен Росен Иванов също направи силен мач с 14 точки, 4 борби и 1 асистенции.

За гостите с най-голям принос бе бившият играч на Шумен Калоян Георгиев той отбеляза 23 точки и овладя 7 борби, капитанът Савов отбеляза 12 точки, а Житарски бе точен за 11 точки, а и овладя 6 борби.

Следващият мач на Шумен е гостуване във Варна на лидера в регион „Изток“ Икономически университет. Срещата ще се състои на 11.12.2016 от 17.00 часа.