Сезон 2017/18: Берое-2 – Шумен 86:70 (А група, 3 кръг, Първа шестица)

Шумен загуби и третия си мач от Първа шестица в мъжката А група. Нашият тим отстъпи на Берое-2 със 70:86 в Стара Загора и вече е на последно място в групата. Решаваща за загубата се оказа третата четвърт, в която домакините ни надиграха с 30:13. За Берое-2 това е първа победа в тази фаза на първенството.

Срещата започна равностойно и в първите три минути двата отбора си размениха по три успешни нападения. За Шумен точни бяха Кирил Кирилов на два пъти и Андрей Иванов. За домакините по един успешен пробив записаха Николай Николов, Евгени Василев и Николай Титков. Последва силна серия за Шумен, в която нашите удържаха старозагорци в защита, а в нападение Кирил Кирилов вкара „дежурната“ си тройка, а след него и Виктор Серафимов повтори упражнението, донасяйки още три точки в актива ни – 12:6 за Шумен. Домакините от Берое отговориха бързо с атрактивна забивка на Николов, но нова точна стрелба на Кирилов поддържаше преднината ни. В средата на първата част Кирилов добави още един кош, за да направи 16:9 за шуменци, но отборът от Стара Загора затегна редиците, заигра страхотна защита и след серия от 16:0 поведе в резултата със седем точки – 23:16. Раднев, Титков, Василев и Николов (нова забивка) бяха оръжията в нападение за отбора на Бойко Миленков. Виктор Серафимов спря серията Берое с тройка, но третия забив на Николов, който дойде и с фаул, върнаха Берое със седем напред. В самия край на първата част добри изяви в нападение на Ростислав Тончев за Шумен, все пак намалиха преднината до 4 точки.

Втората четвърт започна с нова забивка за старозагорци – този път над коша се извиси Мартин Раднев. Манол Тончев обаче не мислеше да позволи на домакините да увеличават преднината си и след негови тройка и пробив, Шумен се върна на една точки зад противника. Последваха няколко силни защити на Берое, които им позволиха да поведат отново с пет, но Димитър Радев спря лошата серия за нашия тим в нападение и след два наказателни и успешен пробив, отново бяхме плътно зад противника. Шумен играеше страхотно в защита през тази втора четвърт и логично бе ред на нашия тим да направи успешна точкова серия в нападение. Андрей Иванов, Николай Георгиев и нов кош на Димитър Радев изведоха Шумен с три точки напред преди Раднев да отбележи за старозагорци. До края на четвъртта отборите си размениха по няколко успешни атаки, а Шумен удържаше преднината си от 1 точка. В самия край Николай Титков бе точен от тройката и затвори полувремето при две преднина за Берое – 44:42.

Третата четвърт започна ужасяващо за Шумен. Нашият тим не успяваше да преодолее здравата защита на Берое, а от своя страна домакините реализираха повечето от своите възможности и след нова тяхна серия от 10:0, те вече водеха с 12 точки преднина. Титков и Василев от тройката, Войков и Николов с по две точки, бяха реализаторите за старозагорци. Никола Николов спря лошата серия за Шумен без кош, но пробви на Раднев и поредна! забивка на Николов за Берое продължиха да покачват преднината. Домакините играеха страхотно както в нападение, така и в защита, през тази трета част. иТройки на Василев и Титков, забивки на Николов и пробиви на Войков продължиха да качват преднината на старозагорци. За Шумен с епизодични изяви в нападение се проявиха Кирилов, Николов и Радев, както и Андрей Иванов една забивка, която отсрами нашия тим… Но в крайна сметка Берое си взеха частта убедително с 30:13 и увеличиха аванса си в резултата до 19 точки – 74:55.

В последната четвърт мачът просто се доиграваше. Двата отбора правеха много грешки и пропуски. Все пак Шумен се оказаха с една идея по-добри в тази последна част и успяха да я спечелят с 15:12. Така затворихме мача при 16 точки пасив – 86:70.

Най-полезен за Шумен бе Андрей Иванов с 8 точки и 13 борби за коефициент 19. Виктор Серафимов също направи добър мач с 10 точки, 5 борби и 4 асистенции. Кирилов пък бе най-резултатния с 15 точки.

За Берое-2 най-полезни бяха Раднев и Николов, и двамата с коефициент 28. Капитанът на старозагорци – Мартин Раднев, записа 18 точки, 8 асистенции, 5 откраднати топки и 4 борби. Николов пък се отчете с 23 точки, 8 борби и също 5 откраднати топки. Евгени Василев направи силен мач с 21 точки, 7 борби и 2 кражби.

Следващият мач на Шумен ще е на 11.02.2018 (неделя). Нашият тим е домакин на лидера в Първа шестица – Буба Баскетбол, който днес победи досегашния водач в групата – Икономически университет, със 100:71. Двубоят е в зала „Младост“ от 17.00 ч.