Сезон 2017/18: Чавдар Троян – Шумен 106:77 (А група, 2 кръг, Първа шестица)

БК Шумен претърпя второ поражение в Първа шестица на мъжката А група. Нашият тим отстъпи като гост на Чавдар Троян със 77:106 във втори кръг от надпреварата. За троянци това е първи успех, докато шуменци остават предпоследни в елита на А група след това поражение.

Двубоят започна равностойно и в първите няколко минути отборите играеха кош за кош. Все пак домакините от Троян стояха по-добре, благодарение на центъра си Любо Лилов, който показа отличен мерник в тези начални минути. Той вкара 11 поредни точки, като на два пъти бе точен от тройката, а веднъж успя да отбележи и кош с фаул. Шуменският център също не отстъпваше в тази първа четвърт – Кирил Кирилов отбеляза 5 точки (една тройка!) и заедно с усилията на братята Тончеви, успяваха да държат Шумен в мача. За съжаление, отличната игра на Чавдар в нападение им позволи да направят серия от 13:2  през втората половина на първата част и те поведоха убедително с 26:12. В последната една минута преди сирената Шумен се съвзе, спря няколко нападения на противника, а Киро показа, че има ден и отбеляза 5 поредни точки. Краят на тази четвърт дойде при 29:17 в полза на домакините.

През втората част, нашият тим затегна редици. Особено в нападение нашите показаха по-добра дисциплина. Пробив на Серафимов и по един наказателен на Кирилов и Ростислав Тончев намалиха разликата до 7 точки. Последва обаче нова серия на Чавдар – тройка на Йонков и два наказателни на Райков възстановиха преднината им от 12 точки. Но Ростислав Тончев пак се разигра – първо бе точен от тройката, а след това завърши хубава комбинация под коша. В поредна размяна на кошове Тодор Колев донесе 5 точки за троянци, а за Шумен обичайният заподозрян – Кирил Кирилов с пробив и стрелба от средна дистанция добави четири. До края на полувремето двата отбора успяха да се възползват от шансовете си за кош, като Шумен излязоха с една идея по-точни от съперника и спечелиха втората част с 23:20.

Третата четвърт се оказа ключова за крайния изход на срещата. От самото начало домакините излязоха с агресивна защита, която спираше повечето нападения на Шумен. От друга страна играчите на Чавдар показаха отличен мерник и успяха да гръмнат 3 поредни тройки за начало на второто полувреме – точни бяха Лилов, Наков и Колев. Едва три минути след началото на тази част дойде и първият кош за Шумен – тройка на Манол Тончев. В последвалата атака и Виктор Серафимов се разписа след пробив, за да намали още преднината на домакините, но капитанът на троянци – Лилов явно имаше ден и вкара още две точки. За Чавдар в тези минути добре играеха Филип Каменов и Тодор Колев, които бележеха от всякакви позиции. Шуменци се опитваха да стопят голямата разлика, но резултатните атаки на Кирилов, Николай Георгиев и Манол Тончев за Шумен бяха връщани мигновено от домакините. В самия край на частта Чавдар направи нова серия от добри защити, а в нападение Наков, Каменов и Христов отбелязаха 7 поредни точки, за да изведат своя тим с 20 напред – 77:57.

В последната четвърт Чавдар не дръпна крака от газта. Резервите на отбора също показаха завидни умения в нападение – Яков, Маринов и Каменов продължиха да носят точки за своя отбор. Шумен също бележеше в голяма част от своите атаки, но защитата ни не бе на ниво и логично разликата продължи да расте. В средата на частта нови кошове на Наков, Райков и Лилов доведоха преднината на Чавдар до 26 точки. Шумен направи опит да стопи част от пасива си, все пак точковата разлика има значение при този формат на първенството. Тройка на Серафимов и по два успешни пробива на Минчев и Кирилов намалиха разликата до 21 точки, но в самия край на срещата последва отпускане за Шумен (в игра вече бяха излезли юношите) и Чавдар отново направи силна серия, за да затвори мача при 29 точки преднина – 106:77.

Добър мач за Шумен направи Кирил Кирилов. Центърът ни записа 23 точки и 12 борби. Ростислав Тончев бе втори по резултатност за нашия отбор с 19 точки, като грабна и 7 борби. Виктор Серафимов се отчете със 17 точки, но гардът ни не успя да захрани съотборниците си с добри пасове и завърши със само една асистенция.

За Чавдар отличен мач направиха Филип Каменов, който се включи от скамейката с 24 точки и 10 борби при стрелба 9 от 11. Капитанът Любомир Лилов записа подобни показатели – 23 точки, 6 борби, 2 откраднати топки при 4 тройки от 7 опита. Тодор Колев също бе с огромен принос за успеха след 22 точки, 6 асистенции и 2 откраднати топки.

Следващият двубой на Шумен е на 04.02.2018 (неделя). Нашият тим има ново гостуване, този път на дублиращия отбор на Берое в Стара Загора.