Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток ПЛЕЙОФИ 1/2-финал: Шумен – Шабла 72:78

БК Шумен не успя да сломи Шабла в първия мач от полуфиналните плейофи на ББЛ А група – Изток. Нашият тим отстъпи като домакин със 72:78 и ще трябва да гони задължителна победа в гостуването си, за да изравни серията. Все пак шуменци показаха борбеност и желание за победа. Изоставайки 15 точки в последната четвърт, нашият тим успя да върне изоставането си до едва 2 точки в последната минута на двубоя. За съжаление силите на шуменци не стигнаха за обрат, а опитният отбор на Шабла изигра правилно своите последни владения на топката и се поздрави с успеха.

Двубоят започна според очаквания – двата отбора наложиха бързо темпо на игра с атаки и стрелби рано в часовника за нападение. След само три минути игра съперниците си бяха разменили по 4 коша – 8:8. Въпреки, че ефективността спадна в следващите три минути, отборите не намалиха темпото, а играта продължаваше да бъде кош за кош. Шумен успя да излезе с три точки напред, но бившият шуменски баскетболист – Ивайло Тодоров изравни с тройка. Последваха две отлични стрелби за Николов и Тончев и Шумен отново излезе напред, този път с 4 точки. До края на частта умората спря лесните кошове и Шабла върна две точки, като първата четвърт приключи 23:21 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна с пет поредни точки за Шабла, дело на опитния Хакан Сербезов. Шумен върна две след точна стрелба на Алекс Петков, но шабленци бързо си върнаха аванса от 3 точки след кош на Костурков. Мачът продължи да се играе кош за кош, като двата отбора смениха водачеството няколко пъти. Две минути преди края на втората четвърт Шабла се възползва от по-добрата си защита и успя да отвори разлика от 6 точки. Симеон Георгиев с тройка върна разликата до 3, но Константин Колев имаше последната дума преди почивката, давайки преднина от 5 точки за гостите – 34:39.

Началото на второто полувреме повтори началото на първото – бързи стрелби за двата отбора, като Шабла все пак показаха по-точен мерник от далечна дистанция и си върнаха преднината от 6 точки след нова тройка на Ивайло Тодоров. В средата на третата четвърт обаче Шумен заигра отлична защита и след поредица от 9 безответни точки си върнахме преднината. След взетия тайм-аут гостите спряха серията на Шумен и изравниха след кош и точен наказателен на Тодоров. Последва размяна на кошове, но в края на частта шабленци показаха, че са опитен отбор и знаят кога да натиснат съперника в защита. Ивайло Тодоров и Хакан Сербезов продължиха да тормозят шуменци от тройката и въпреки, че Симеон Георгиев върна тройка за нашия тим, пробив на Цонков затвори третата четвърт с преднина от 8 точки за Шабла.

Възползвайки се от слабата стрелба на нашият тим гостите от морския град продължиха да увеличават разликата в началото на последната четвърт. Разликата достигна 12 точки в първите две минути, Ростислав Тончев успя да я намали с точен изстрел от средна дистанция, но в следващата атака Ивайло Тодоров вкара четвъртата си тройка в мача. Последва и пробив на Цонков, който увеличи разликата до 15 точки в полза на Шабла при оставащи едва 6 минути до края на срещата. Баскетболистите на Шумен обаче показаха невероятен характер и мъжество. Нашите момчета не се предадоха и се раздадоха до край в защита. Янко Янков и Звонко Папак дадоха указания да се играе преса на цяло игрище, което затрудни Шабла при организиране на атаките. Шуменци се възползваха от грешките и пропуските на гостите и започнаха да топят разликата. Минути и девет секунди преди края, нашият тим успя да съкрати изоставането си до едва две точки. Опитните играчи в отбора на Шабла обаче не допуснаха обрат. Те изиграха две отлични защити, а Шумен бе принуден да фаулира в последните 10 секунди. Цонков показа железни нерви от фаул линията и след четири поредни наказателни изстрела оформи крайния резултат – 78:72 в полза на Шабла.

Симеон Георгиев бе най-полезен за Шумен с 19 точки, 8 асистенции и 4 борби. Никола Николов също изигра поредния си силен мач този сезон – 18 точки, 10 борби и 3 асистенции. Йоан Йоргов записа силни минути от пейката с 19 точки и 8 борби.

За Шабла отличен мач за Ивайло Тодоров – 18 точки, 7 борби и 4 асистенции. Станислав Цонков пък бе най-полезен с 14 точки, 10 борби и 7 асистенции. Хакан Сербезов също записа поредния си силен мач срещу Шумен. За 23 минути от пейката той се отчете с 10 точки и 7 борби.

Предстои да разберем дата за втория двубой, следете сайта ни и Фейсбук страницата за повече информация.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Калоян Николов