Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток ПЛЕЙОФИ 1/4-финал: Медицински университет – Шумен 70:95

Шумен записа втора победа с 95:70 срещу Медицински университет в четвъртфиналната серия от плейофите в ББЛ А група – Изток. Така с 2-0 нашият тим се класира за полуфиналите, където ще срещне победителя от серията между Икономически университет и Шабла.

Мачът започна с леко превъзходство на „медиците“, които показаха по-точен мерник в първите минути. Водени от Арабаджиев и Колев, варненци поведоха с 8:4 след 3 минути игра. Шумен обаче показа, че няма да позволи на противника да увеличи аванса си. В следващите три минути нашият отбор също подобри стрелбата си и резултатът се движеше 1-2 точки в полза на домакините от МУ. Две минути преди края тройка на Теодор Димитров изведе Шумен напред и до края на частта успяхме да удържим крехка преднина – 26:24.

През втората четвърт Шумен продължи да подобрява играта си. Защитата ни намери начини да ограничава резултатните нападения на варненци, принуждавайки ги да пропускат стрелби или да допускат технически грешки. Ростислав Тончев пък се разигра в нападение и след като отбеляза 9 поредни точки, Шумен поведе с 10 точки – 39:29. След взет тайм-аут МУ се събудиха и спряха шуменската серия с 4 точки, но напият тим вече бе набрал скорост и този временен спад бързо бе превъзмогнат. Шуменци вкара 5 коша срещу само един за варненци до края на първото полувреме и се оттеглихме на почивка с 13 точки преднина – 49:36.

Третата четвърт започна с размяна на бързи кошове. Защитата на Шумен обаче започна да оставя все по-малко възможности за домакините. Никола Николов се прояви с няколко откраднати топки, а в нападение пробивите му не срещнаха отпор от „медиците“ и нашият тим сложи още 7 точки към преднината си. В последните три минути играчите на МУ все пак се отпушиха и отново започнаха да вкарват, но Николов и капитанът ни Кирилов водеха отлично шуменското нападение, връщайки всеки кош на варненци. Теодор Димитров затвори частта след като открадна една топка и я завърши сам, правейки разликата 22 точки – 74:52.

В последната четвърт Шумен не се отпусна нито за секунда, напротив нашите баскетболисти продължиха да се раздават максимално и да с борят за всяка топка. Дори когато Янко Янков и Звонко Папак изпразниха пейката, шуменци не показаха слабости в защита. Постепенно разликата продължи да се покачва и на моменти достигаше 28 точки. Последния съдийски сигнал дойде при 95:70 в полза на Шумен и втора победа в серията, която ни класира за полуфиналите в плейофите на ББЛ А група – Изток.

Най-полезен за Шумен бе Кирил Кирилов с 18 точки и 5 борби. Никола Николов изигра пореден силен мач – 17 точки, 9 борби и 8 асистенции. Ростислав Тончев също бе сред водещите шуменски реализатори с 15 точки и 3 борби.

За Медицински университет на ниво бяха Денислав Колев с 12 точки и 4 борби, и бившият играч на Шумен – Милен Чолаков с поредния си дабъл-дабъл – 11 точки и 10 борби.

Програмата за полуфиналите ще стане ясна след изиграване на третия – решителен двубой между Икономически университет и Шабла, след като двата отбора си размениха по една победа до момента. В другият полуфинал ще се срещнат Шоутайм и Черно море Тича-2 след като спечелиха сериите си с по 2-0 срещу Ънстопабъл и Светкавица.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League