2021/22 ББЛ А група – Изток, 13 кръг: Светкавица – Шумен-2 69:86

Дублиращият отбор на Шумен записа втора поредна победа в ББЛ А група – Изток. Като домакин в „Арена Шумен“ нашият тим победи Светкавица с 86:69 за своята девета победа този сезон и e на само 1 зад водача ИУ, който днес записа 10 победа в шампионата на източния регион.

Срещата започна равностойно с бърза размяна на кошове, като в първите минути нито един от двата отбора не се стараеше в защита. Шуменци първи направиха по-сериозни настройки на дефанзиваната си игра при 10:10 и това веднага даде резултат. Нашият тим записа серия от 15 безответни точки, които дойдоха основно от Милош Чойбашич. Светкавица си върна добрия ритъм в нападение 3 минути преди края на частта, но Шумен също играеше на максимум в атака. Станислав Бънков от отбора на шуменските кадетите показа своето израстване с два коша в края на частта – включително тройка в последната секунда за 37:18 в полза на домакините.

Втората четвърт продължи със силна игра за Шумен, който увеличи разликата до 26 точки след три бързи коша в началото. Светкавица изравни играта и двата отбора заиграха по-добре в защита. Гостите от Търговище намалиха част от изоставането си, но до края на първото полувреме домакините подържаха разлика от 20-на точки и почивката дойде при 54:33 в полза на Шумен.

В третата четвърт двата отбора не показаха толкова резултатна игра. Светкавица стоеше доста по-равностойно, но отборът от Търговище нямаше отговор на доминацията на Милош Чойбашич под двата коша. Сръбският център на Шумен без проблем овладяваше борбите и нижеше кош след кош, което помагаше на Шумен да държи разликата на 19-20 точки. Ивелин Йорданов – друг играч от отбора на шуменските кадети, също се включи отлично в тази четвърт, като освен добра защита и няколко откраднати топки, той вкара и стрелби от далечно разстояние.

В последната част Шумен сякаш изгуби силната мотивация от първото полувреме благодарение на стабилния си аванс от 22 точки. Опитните играчи на Светкавица знаеха, че могат да се опитат да направят някакъв обрат. Разликата бе свалена на 15 точки, но Пламен Русков попари надеждите на гостите за нещо повече от почетна загуба с важна тройка и до края на мача отборите просто доиграваха срещата. Шумен се поздрави с победата 86:69.

Константин Паисиев изигра един от най-силните си мачове за Шумен в А група – трипъл-дабъл с 10 точки, 13 борби и 12 асистенции. Милош Чойбашич също бе феноменален с 32 точки и 11 борби. Йоан Йоргов с 11 точки и 4 борби. Кадетите Станислав Бънков и Ивелин Йорданов завършиха с по 7 точки и 2 борби всеки.

За Светкавица силно се представиха Георги Минков с 15 точки и 7 асистенции, както и бившият играч на Шумен – Николай Златков с 15 точки и 9 борби.

След точно една седмица на 3 април Шумен-2 се изправя срещу лидера Икономически университет в дербито на А група – Изток. Мачът ще се играе отново в „Арена Шумен“ и е с начален час 14.00 ч.

 

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: