2021/22 ББЛ А група – Изток, 15 кръг: Шумен-2 – Шабла 107:76

Дублиращият отбор на Шумен е първи в редовния сезон на ББЛ А група – Изток. Това стана след победа в последния – 15 кръг на шампионата. Шуменци надиграха убедително Шабла със 107:76 и вече са недостижими на върха в класирането. Въпреки, че остана да се изиграе един отложен мач между Шумен и Икономически университет, той няма как да размести класирането, тъй като дори варненци да спечелят двубоя, то предимството в преките двубои ще е на страната на Шумен, който вече победи ИУ на два пъти през сезона.

Мачът между Шумен-2 и Шабла започна много атрактивно, с множество резултатни атаки и красиви изпълнения. Двата отбора си разменяха кошове през почти цялата първа четвърт. В средата на частта Шабла взеха лек превес от 5 точки след кошове на Ивайло Тодоров, но Йоан Йоргов с тройка и фаул бързо възстанови равенството. До края на периода шуменци показаха по-добра стрелба благодарение на Виктор Серафимов и Симеон Георгиев. След 10 минути игра Шумен водеше с 8 точки – 38:30.

През втората четвърт Шумен продължи да играе баскетбол от най-висока класа. Шуменци заздравиха защита и вече не даваха на Шабла да стига до лесни стрелби. Ростислав Тончев, Константин Паисиев и Милош Чойбашич пък вкарваха от всяка възможна позиция и разликата скочи до 22 точки преди почивката, а Шумен записа 69 точки за едно полувреме, което рядко се вижда, дори в НБА.

Съвсем нормално темпото в началото на второто полувреме бе доста по-ниско. Шумен продължи да разчита в нападение на Чойбашич и Тончев, които с лекота стигаха до кошове. Шабла пък не успя да намери своя ритъм от първата четвърт и записа само 12 точки в третата част.

В последната четвърт шуменските юноши също показаха своето израстване. Никола Любенов, Станислав Бънков и Ивелин Йорданов играеха със самочувствие и освен кошове в своята сметка показаха и добри действия в защита. Шумен резонно мина границата от 100 точки и записа една от най-убедителните си победи през този сезон – 107:76.

Милош Чойбашич отново доминираше под двата коша с 21 точки и 19 борби. Ростислав Тончев се включи силно с 19 точки, 6 борби и 4 асистенции. Симеон Георгиев също изигра силен мач за победителите с 12 точки и 7 асистенции.

За Шабла силно играха Ивайло Тодоров с 24 точки, 4 борби и 4 асистенции, както и Илхан Арабаджиев с 21 точки, 3 борби и 4 асистенции.

На 17 април започват плейофите в ББЛ А група – Изток. В първия кръг Шумен-2 и ИУ почиват (вероятно тогава ще изиграят и отложения мач помежду си), а двойките в него са Шоутайм срещу Шабла и Светкавица срещу Ънстопабъл. Играят се серии до 2 победи от 3 мача. В полуфиналите Шумен-2 ще играе с победителя от двойката Светкавица и Ънстопабъл.

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: