2021/22 НБЛ 24 кръг: Спартак Плевен – Шумен 92:76

Баскетболистите на Шумен отстъпиха като гост на Спартак Плевен с 92:76 в мач от 24 кръг на НБЛ. Въпреки силното начало за Шумен, домакините съумяха да изиграя силно второ полувреме, в което показаха отличната си стрелба от далеч и се поздравиха с 13-та си победа за сезона. Плевенчани са в люта битка с Черноморец и следващият противник на Шумен в НБЛ – Берое за 4-то място, даващо домакинско предимство в първия кръг на плейофите.

Срещата започна по перфектния начин за Шумен. Гостите играеха отлично в защита, което им създаваше добри възможности за кошове в нападение и шуменци се възползваха, за да поведат с 11:0. Силни минути за Кендеров и Паисиев за Шумен в тази серия. Спартаковци се съвзеха в средата на първата четвърт и на свой реди започнаха да бележат в почти всяка своя атака. Разликата обаче се запазваше 9-10 точки благодарение на силното включване от пейката на Виктор Серафимов. Шуменецът отбеляза 10 точки за три минути.Плевенчани затвориха частта силно и изоставаха със само 8 преди торите 10 минути.

Втората четвърт започна с размяна на „любезности“ от далеч. Милов вкара две дежурни тройки за Шумен, а Мартин Маринов водеше плевенското нападение. По-добрата защита на Спартак им позволи да изравнят 4 минути преди края на първото полувреме. Личеше си, че и двата отбора играеха доста по-активно в защита, Шумен направи силна серия и си върна преднина от 6 точки, но до края на полувремето Спартак изравни – 43:43 на почивката.

Началото на воторото полувреме предложи нов атакуващ баскетбол и много тройки. Спартак показаха, защо са един от най-добрите отбори в лигата зад линията на 3-те точки. Александър Милов също демонстрира отличната си форма и първите 6 минути на третата част преминаха с размяна на кошове. Последните минути на тази четвърт обаче бяха изцяло за домакините, които освен добра защита продължиха с тройките и влязоха в последната четвърт със 7 точки аванс – 68:61.

Четвъртата част започна с ново надстрелване. Милов и Виктор Серафимов държаха разликата да не премине 10 точки в полза на Спартак и това се получаваше до средата на частта. При 6 точки преднина за плевенчани се разигра Божидар Аврамов. Националът наниза две поредни тройки и разликата се удвои в рамките на 3 разигравания. Това сякаш обезкуражи Шумен, който допусна серия от неточности в тези минути. Опитния отбор на Спартак се възползва по най-добрия начин. Кошове на Маринов, Аврамов и Иванов увеличаха аванса на домакините на 18 точки, като в последните секунди Милов просто оформи крайния резултат – 92:76.

Александър Милов за пореден мач водеше Шумен в нападение с 21 точки, към тях записа и 4 борби. Маркъс Майерс завърши с 14 точки и 8 асистенции, а Виктор Серафимов бе полезен за отбора със 17 точки.

Победителите бяха водени от Мартин Маринов в нападение, който отбеляза 20 точки. Николай Стоянов бе ефективен с 16 точки и 6 асистенции. Божидар Аврамов записа 13 точки и 4 асистенции.

В следващия кръг Шумен отново ще гостува. Противник на Шумен ще е отборът на Берое Стара Загора със старши треньор, шуменецът Бойко Миленков. Срещата ще се играе на 16 април от 18.00 ч. в зала „Общинска“.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: