2021/22 НБЛ 23 кръг: Ямбол – Шумен 93:88

Шумен изигра поредния си силен мач в НБЛ и бе на 6 секунди от това да победи Ямбол, но съдбата отново не бе страната на златисто-зелените и те отстъпиха като гост с 88:93 в мач от 23 кръг на първенството. Зрителите в ямболската зала „Диана“ и в YouTube канала на НБЛ станаха свидетели на един много интересен и красив баскетбол. След тази загуба вече официално можем да кажем, че Шумен загуби и теоретически шансове за последното 8 място, даващо право на участие в плейофите, тъй като разликата между Ямбол и Шумен е 5 победи при оставащи 4 мача до края на редовния сезон.

От самото начало на срещата двата отбора играеха бърз и резултатен баскетбол. Ямбол взеха крехка преднина от 5 точки в средата на първата четвърт. Шумен не позволи разликата да се качва и съперниците си разменяха кошове до края на частта. Силно включване за Шумен в нападение имаха Деян Биелич, Виктор Серафимов и Маркъс Майерс. За Ямбол силни минути изиграха Герганов, Кръстанов и Пейдж. Домакините взеха първата част с един кош разлика 25:23.

Втората четвърт продължи с още по-силна игра в нападение. Кръстан Кръстанов играеше много силно в подкошието, а шуменецът в отбора на Ямбол – Марин Маринов също се включи силно. Майерс бе основният реализатор на Шумен, с няколко добри пробива, две тройки и точни наказателни. Резултатът почти през цялата част се движеше 2-3 точки в полза на Ямбол. В последната минута Джерамая Пейдж се разигра и вкара няколко коша, отговаряйки на точните шуменски стрелби, а в последната секунда дори успя да реализира и тройка, която направи преднината на Ямбол 5 точки на почивката – 55:50.

Двата отбора показаха, че ще заложат на по-здрава защита през второто полувреме. Ямбол тръгна по-добре в началото на третата част, но Шумен отвърна чрез Майерс. Ямбол покачи отново разликата до 10 точки в средата на четвъртта, ала в тези минути Милов отново показа, че е един от най-добрите реализатори в НБЛ и 1.30 минути преди края на третата част резултатът бе равен. Ямбол отново изиграха последните секунди по-зряло и след кошове на Кембъл и Пейдж влязоха в последните 10 минути с преднина от 4 точки.

Последната четвърт бе истинска битка. Шумен започна силно и изравни чрез Паисиев и Биелич. Мачът влезе в размяна на кошове, а защитата и борбите под двата коша бяха най-важните елементи от играта. В последните две минути водачеството в резултата се смени 5-6 пъти. Кендеров играеше силно за Шумен и отбеляза няколко много важни коша. За домакините Джерамая Пейдж играеше почти перфектно и реализира почти всички точки във важните минути от трудни позиции. При оставащи 42 секунди след пробив на Пейдж Ямбол поведе с точка. Шумен обаче отговори чрез Кендеров и 20 секунди преди сирената Шумен отново бе напред. Ямбол не успя да достави топката в ръцете на Пейдж при следващото владение, но Марин Маринов се нагърби с тежката задача да измъкне отбора си и успя да го направи, а освен това си изкара на нарушение. Шуменецът, изпусна наказателния, но гостите се пребориха за топката и си осигуриха още едно владение. При оставащи 6 секунди до края Шумен нямаше друг избор освен да извърши нарушение, за да спре часовника. Тошков реализира и двата фаула, а в последното си нападение Шумен не успя да стигне да стрелба към коша на Ямбол и след нов кош на Тошков срещата приключи при 93:88 в полза на домакините.

Маркъс Майерс отново демонстрира добрата си форма, отбелязвайки 27 точки и давайки 4 завършващи паса. Милов записа поредния си резултатен мач – 21 точки, като добави и 10 борби. Биелич завърши със 17 точки и 11 борби.

За Ямбол най-голям принос за победата имаше Джерамая Пейдж с 26 точки и 5 асистенции. Кръстан Кръстанов се записа с 14 точки и 13 борби. Шуменецът Марин Маринов помогна с 16 точки и 5 борби за победата на Ямбол.

В събота – 9 април Шумен има ново гостуване в 24 кръг на НБЛ. Отборът ще пътува за Плевен, където ще срещне Спартак от 18.00 ч. в зала „Балканстрой“

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: