2022/23 ББЛ А група – Изток, 15 кръг: Шумен-2 – Шоутайм 68:93

Дублиращият отбор на Шумен загуби последния си двубой от редовния сезон на ББЛ А група – Изток. Нашият тим отстъпи на лидера в класирането Шоутайм с 68:93 в залата на „Икономически университет – Варна“. Шуменци завършват с положителен баланс – 8 победи и 7 загуби на четвърто място. Шоутайм са първи със само 1 загуба и 14 успеха. Предстоят плейофите в ББЛ А група – Изток, но тепърва предстои да излезе програмата.

Срещата започна по-добре за варненския отбор, който вкара три коша срещу само един за Шумен. Нашият тим обаче бързо реагира и до средата на частта се върна на само две точки зад Шоутайм. Мачът се играеше кош за кош до края на първата четвърт, като Пламен Русков водеше шуменското нападение, а най-резултатни за варненци бяха бившия шуменски играч – Красимир Димитров и Александър Иванов.

Шуменци влязоха по-добре в началото на втората четвърт. Нашата защита успяваше да спре по-голяма част от атаките на съперника, а Пламен Русков и Веселин Байчев реализираха своите изстрели, което позволи да натрупаме преднина от 10 точки в първите две минути. В редиците на Шоутайм обаче личат имената на изключително опитни играчи, които не позволиха на шуменци да трупат още аванс. Варненци затегнаха защитата и бързо започнаха да топят изоставането си, като дори поведоха в последните минути преди почивката, за да затворят първото полувреме с преднина от 4 точки – 40:36.

Третата четвърт започна с по-силна игра на Шумен, но този път Шоутайм не позволи и на нашият тим да направи ново откъсване. Последваха поредица от равностойни минути, в които и двата отбора показаха добри реализаторски умения. За съжаление, шуменският тим се увлече по темпото на варненци, които само това чакаха. Шоутайм спря лидерите на Шумен в нападение, което намали процента на точни изстрели за нашия тим. Под другия кош пък се случи точно обратното – домакините вкарваха повечето си стрелби, което им помогна да докарат аванса си до 18 точки преди последните 10 минути.

Двуцифреният пасив сякаш изнерви младия шуменски отбор, който прибързваше в нападенията си. Шоутайм пък се възползва от грешките и пропуските на Шумен, за да вкара лесни кошове на бърза атака. Разликата продължи да се качва в полза на домакините и стигна до 25 точки. В края на мача имаше размяна на кошове и двата отбора вече мислеха за предстоящите плейофи. Шоутайм затвори мача с тройка за 93:68 и първо място през редовния сезон на ББЛ А група – Изток.

В първия кръг на плейофите Шумен ще се изправи срещу Ънстопабъл Добрич в серия до 2 победи от 3 мача. Победителят от този сблъсък ще играе в следващия кръг срещу Шоутайм. В другия поток, ИУ Варна играе срещу Светкавица Търговище в първия кръг, а победителят ще се изправи срещи Черно море Тича в полуфиналите.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: