2021/22 НБЛ 12 кръг: Академик Пловдив – Шумен 83:78

Шумен изигра един от най-добрите си и вълнуващи мачове след завръщането си в НБЛ, но отстъпи като гост на Академик Пловдив с 83:78. Мачът игран в пловдивската зала „СИЛА“ бе решен буквално в последните секунди, като тази победа е пета за Академик, които се изкачиха на 6-о място във временното класиране, докато Шумен остава с един успех до момента.

Двубоят започна силно за домакините от Академик, които показаха отлична защита, позволявайки на Шумен да вкара само два коша в първите 8 минути и половина от мача. Нападението на пловдивчани пък работеше с обичайната си ефективност и те поведоха с 19:5. В последната минута на частта Шумен все пак намери себе си в нападение и след три коша на Биелич, Кендеров и Майерс намали изоставането си до 9 точки – 20:11. През втората четвърт мачът се обърна на 180 градуса – Шумен бе отборът с по-добрата защита, която освен, че ограничи точките за Академик, позволи на гостите да отбележат лесни кошове и да наваксат изоставането си, като 4 минути преди края на първото полувреме шуменци изравниха – 25:25. Академик обаче възстанови добрите нападения и водени от Неманя Бешович и Николай Николов отново отвори преднина, която достигна 8 точки след първите 20 минути игра – 40:32.

В началото на второто полувреме Шумен показа играта от старта на втората четвърт. Милов и Майерс бяха ефективни в нападение и „зелените“ отново заличиха пасива си, като дори поведоха. Академик не позволи на Шумен да трупа аванс до края на третата част. Двата отбора показаха отлична игра в нападение, а Шумен взе четвъртта с 30:21 и влезе в последните 10 минути с точка аванс. Четвъртата част предложи по-консервативен баскетбол от страна и на двата отбора, които разчитаха на защитата, стараейки се да не позволят на противника откъсване в резултата. Размяната на кошове продължи през цялата част, като на моменти Шумен водеше с 5-6 точки, но Адриян Секулов показа отличен мерник от далечно разстояние и стопяваше преднината на шуменци. При оставащи 45 секунди преди края на срещата резултата бе равен – 75:75 след като Томислав Минков изравни за домакините. Шумен не успя да използва шанса си да поведе в следващата атака, а Фрейманис показа хладнокръвие в последната атака на Академик и изведе отбора си с 2 точки напред. Шумен не успя в стрелба от тройката при оставащи 8 секунди до сирената, а Секулов грабна борбата и след извършеното нарушение от Шумен, за спиране на часовника, оформи крайното 83:78 от наказателната линия.

Пореден силен мач на Деян Биелич, който записа нов дабъл-дабъл – 24 точки и 15 борби за Шумен. Александър Милов отново бе сред топ-реализаторите на Шумен с 18 точки, а към тях добави и 4 асистенции. Маркъс Майерс завърши с 14 точки, 7 борби и 5 асистенции.

Най-полезен за Академик бе Адриян Секулов с 18 точки , 3 борби и 5 асистенции. Робертс Фрейманис завърши с 18 точки и 11 борби, а Николай Титков записа 13 точки и 4 асистенции.

За Шумен предстои още едно гостуване. След седмица, шуменци се изправят срещу настоящия шампион – Левски София в столичната зала „Универсиада“. Срещата е насрочена за 15 януари от 18.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: