2021/22 НБЛ 13 кръг: Левски София – Шумен 75:51

Шампионите от Левски победиха Шумен в мач от 13 кръг на Национална Баскетболна Лига. „Сините“ се наложиха като домакини със 75:51 и записаха 8 победа през кампанията, с която запазват 4 място във временното класиране, а Шумен остава на 9 място. Трябва да отбележим, че въпреки загубата Шумен изигра много по-добър мач в сравнение с домакинството срещу този съперник преди два месеца, когато отстъпи на софиянци с 46 точки като домакин.

Двубоят започна с явно превъзходство не Левски, които играеха много агресивно в защита и не даваха шансове на Шумен за точки. Нападението на домакините също бе на ниво и те откриха срещата със серия от 9:0. Шумен изравни играта след първите 3 минути и дори започна да намаля пасива си чрез Александър Милов, но опитният отбор на „сините“ нямаше намерение да предава водачеството в резултата. Шампионите показаха изключително точна стрелба от далечно разстояние чрез Чавдар Костов и Асен Великов и вдигнаха преднината си над 10 точки. До края на първата част Шумен нямаше шанс отново да намали изоставането си, а софиянци затвориха четвъртта с 13 точки аванс – 25:12.

През втората част Шумен подобри защитата, а процента успешна стрелба на Левски падна. „Сините“ обаче също играеха превъзходно в защита, което доведе до слаба резултатност в тази четвърт. Резултатът се запазваше 13-15 точки през почти цялата втора част. Опитите на гостите да свалят изоставането си не даваха резултата и опитния отбор от София се възползва да сложи още 4 точки преднина преди почивката – 14:10 във втората четвърт.

След подновяване на играта през второто полувреме Шумен продължи да играе равностойно срещу именития си съперник в зала „Универсиада“. Слабата стрелба на шуменци обаче не им позволяваше да скъсят дистанцията в резултата и пасива на гостите се запазваше 14-16 точки. Левски използваше силните си страни в защита и почти не даваше шанс на Шумен за серия от точки. Гостите все пак спечелиха частта с точка – 16:15.

Последната четвърт започна отново с размяна на кошове, но Левски очевидно играеха по-освободени благодарение на двуцифрената си преднина и процентът им на точни изстрели отново се качи, което доведе до покачване на преднината над 20 точки. Обратът изглеждаше невъзможен при оставащи по-малко от 5 минути до края на мача и въпреки, че Шумен не се предаваше, силите на отбора се изчерпиха в края му и Левски затвори срещата с преднина от 24 точки – 75:51.

Пореден силен мач за Шумен направи Деян Биелич и пореден дабъл-дабъл – 14 точки и 11 борби. Александър Милов и в този мач показа добро ниво – 10 точки, 8 борби и 3 асистенции. Маркъс Майерс бе третият играч на Шумен с двуцифрен точков актив – 10 точки.

Капитанът на шампионите – Чавдар Костов изигра нов силен мач в НБЛ. Националът отбеляза 22 точки, хвана 4 борби и подаде 5 завършващи паса. Основен принос за победата на Левски имаха Ивица Радич с 16 точки и 9 борби, Цветомир Чернокожев с 12 точки и 7 борби и Николай Михайлов с 8 точки и 11 борби и 2 чадъра.

Още тази сряда, 19 януари Шумен излиза в един от най-важните си мачове през сезона – домакинство на Ямбол. Мачът е директен спор за 8 място – даващо право за участие в плейофите. Срещата ще се играе в „Арена Шумен“ от 18.00 ч. Всички, които имат зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19 могат да присъстват в залата и да подкрепят Шумен!

Пълната статистика от срещата: