2021/22 НБЛ 3 кръг: Шумен – Академик Пловдив 66:83

Академик Пловдив победи като гост Шумен с 66:83 в отложен мач от 3 кръг на Национална баскетболна лига. Това бе втора победа за плводивчани в първенството, които се представят силно и в Балканската лига. Шумен записва 4 загуба след завръщането си в елита, но мнението на всички наблюдавали мача е, че шуменският тим предлага все по-добър баскетбол на ниво Национална баскетболна лига.

Срещата започна по-добре за Шумен, който поведе с пет точки – 9:4, но опитния отбор на Академик бързо възстанови изоставането си и двата отбора предложиха равностойна игра до края на първата част, която завърши с минимална преднина за домакините 24:23. Втората четвърт продължи кош за кош, като основната причина за добрата игра на Шумен бе зоновата защита, която гостите от Пловдив трудно преодоляваха. Множество технически грешки от страна на шуменци обаче позволи на Академик да започне да трупа преднина и до края на първото полувреме тя достигна 8 точки – 36:44.

През второто полувреме Шумен отново започна силно и след поредица добри защити, домакините отбелязаха нужните им точки, за да се върнат в мача. До края на третата четвърт мачът вървеше 2-3 точки в полза на Академик. В последната четвърт опитният отбор от Пловдив показа най-силния си баскетбол и след изключително добра игра в защита, която ограничи Шумен до едва 7 точки в последната част, успя да си осигури комфортна преднина, която не изпусна до края на мача.

Най-полезен за отбора на Шумен бе Александър Милов, който завърши с 22 точки, 5 борби и 2 асистенции. Силен мач и за Георги Кендеров, който записа 14 точки, 2 борби и 2 асистенции. Виктор Серафимов се отчете с 15 точки, 3 асистенции, но и 9 грешки.

За Академик Пловдив най-полезен бе националът Васил Бачев, който записа 15 точки, 5 борби и 7 асистенции. Николай Николов бе най-резултатен за гостите със 17 точки, добавяйки 3 борби и 3 асистенции. Силен мач и за Антъни Гуджино, който записа 13 точки, 6 борби и 4 асистенции.

Само след 4 дни Шумен приема шампиона на НБЛ – Левски София. Мачът е в сряда – 17 ноември и отново е в зала „Младост“ с начален час 18.30. Заповядайте, нека подкрепим младия отбор на Шумен!

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: