2021/22 НБЛ 3 кръг: Шумен – Левски 50:96

Левски победи Шумен в отложен мач от 4 кръг на първенството в Национална баскетболна лига. „Сините“ доминираха в три от четирите части на срещата и се поздравиха с убедителен успех – 50:96. С тази победа Левски излиза като лидер във временното класиране, но „сините“ са и с мач повече от втория – Рилски спортист. Шумен ще се бори за първа победа през декември след паузата за мачовете на националните отбори.

Шумен влезе със самочувствие в мача и изигра силни първи  минути, в които поведе с 12:6. Александър Милов водеше шуменското нападение като отново показа отличната си стрелба. Левски обаче бързо демонстрира класата си и не позволи изоставането да нарастне. До края на първата част играта бе равностойна, а софиянци доминираха в подкошията благодарение центъра си – Ивица Радич. Втората четвърт започна силно за Левски, който след серия от 16:2 си осигури комфортна преднина. Шумен изравни играта в последните 5 минути на втората част главно с много усилия в защита, но вкараните едва 10 точки в тази част не позволиха на „жълтите“ да съкратят дистанцията до противника и разликата в полза на „сините“ се запази.

Левски отново показа класата си в началото на второто полувреме. Шампионите се възползваха от грешките на шуменци, доминирайки всички аспекти от играта. До края на третата четвърт авансът им скочи до 38 точки след изключителни действия в защита, които ограничиха Шумен до едва 3 точки. Тази четвърт ще се запомни и с невероятна забиква на Чавдар Костов през човек, която освен две точки му донесе и наказателен удар. В последната част съвсем логично концентрацията на играчите не бе на 100%, Шумен се опита да покаже по-добро лице, но защитата на Левски бе все така на ниво и „сините“ затвориха мача с 46 точки аванс – 96:50.

За Шумен най-полезен бе Георги Кендеров с 15 точки, 5 борби и 3 асистенции. Александър Милов пък отчете 12 точки и 7 борби.

Левски бе воден от Ивица Радич, който нямаше проблем под коша и отчете 23 точки и 15 борби. Марио Литъл с 11 точки, 2 борби и 2 асистенции, както и Илайджа Лонг с 10 точки, 3 борби и 2 асистенции също допринесоха за успеха.

Следва пауза в НБЛ заради мачовете на националните отбори, а първенството ще се поднови със срещи от 6 кръг. В него Шумен приема Спартак Плевен на 4 декември в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: