2022/23 НБЛ 9 кръг: Шумен – Балкан Ботевград 63:88

Шумен отстъпи на шампионите в НБЛ – Балкан Ботевград като домакин с 63:88 в мач от 9 кръг на редовния сезон. Това е шеста поредна победа за Балкан, който е на трето място във временното класиране с 6 победи и 2 поражения. Шумен пък е на девето място с 2 победи и 6 загуби до момента.

Срещата започна с размяна на кошове. Силни начални минути за центъра на Шумен – Рей Идоу, който отбеляза първите 3 коша за отбора. Христо Захариев пък водеше нападението на Балкан с пробив и тройка. Димитър Димитров също отбеляза тройка за гостите. Балкан дръпна с 4 точки в средата на частта, но Шумен бързо върна кошовете благодарение на Кендеров и Секулов и Шумен излезе напред с кош. Последваха обаче силни минути на Балкан в защита, което им помогна да организират по-лесно нападението си. Последва серия от 14:0 за Балкан преди Николай Георгиев с точен изстрел от тройката да я спре и да затвори първата четвърт при 24:14 в полза на гостите.

Втората четвърт започна силно за Шумен. Първо Адеумни върна тройка, а след това и Георгиев с пробив свали изоставането на отбора ни до 6 точки. Павлин Иванов обаче се разигра за Балкан и след негов пробви и тройка, преднината на гостите се върна на 11 точки. Шумен подобри защитата в следващите минути. Нашият тим рядко допускаше лесни стрелби, а в нападение силни минути имаха Джавонти Елис и Майк Адеумни, които постепенно съкратиха шуменското изоставане до 2 точки. В последните 3 минути тройка на Адеумни изведе домакините с точка напред, псоледваха размяна на кошове, но Шумен все пак се оттегли на почивка с минимален аванс – 39:38.

Второто полувреме започна с два коша за Балкан, които ги изведоха напред с 4 точки. Шумен върна един от кошовете чрез Георги Кендеров. Последва размяна на резултатни атаки, в които авансът на гостите се запазваше 4-5 точки. В средата на частта Балкан заигра много активно в защита. Ботевградчани почти не даваха възможност на шуменци да застрашат коша им. Нападението на зелените в този мач пък работеше почти перфектно и те започнаха да трупат преднина. До края на третата част авансът на балканци стигна 12 точки след силна игра на националите Христо Захариев и Павлин Иванов.

Последната четвърт продължи с още от същото. Балкан не даваше почти никакви стрелби на Шумен към коша си, докато нападението на гостите продължаваше да наказва всяка грешки на домакините. За по-малко от 3 минути авансът на Балкан прехвърли 20 точки. Шумен така и не намери начин да стига до коша на ботевградчани. За повече от 6 минути игра шуменци бяха вкарали едва три коша, докато Балкан не спираше да бележи и авансът им достигна 29 точки. В последните минути мачът просто се доигра, а шампионите записаха победа с 88:63.

Силен мач за Шумен отчетоха Майк Адеумни с 14 точки, 6 борби и 4 асистенции; Николай Георгиев със 17 точки и 2 борби, както и Георги Кендеров с 11 точки и 7 борби.

За победители с най-голям принос бе Николаос Дипларос с 21 точки и 7 борби. Христо Захариев завърши с 22 точки и 9 борби. Мануел Суарез завърши с дабъл-дабъл 16 точки и 10 борби, а Павлин Иванов отчете 14 точки и 3 борби.

В следващия 10 кръг Шумен се изправя срещу вицешампиона Рилски спортист в Самоков. Мачът ще се играе на 11 декември от 18.00 ч. в „Арена Самоков“. На следващия ден пък ще се изиграе и срещата от 11 кръг между Левски и Шумен в София. Началният час на мача е 18.00 ч. и ще бъде игран в зала „Триадица“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: