2023/24 SESAME НБЛ, 21 кръг: Черноморец – Шумен 85:83

Шумен изигра един от най-силните си двубои този сезон, въпреки че загуби с 83:85 като гост от лидера на Sesame НБЛ – Черноморец Бургас. Срещата бе решена в края след като Шумен успя да навакса двуцифрено изоставяне и то без един от основните си играчи – Ивайло Тонев. Това е 18-та победа за бургазлии, които имат само 3 загуби и са твърдо на първата позиция. Шумен пък е със 7 успеха и 14 поражения и засега е осми в подреждането.

Срещата започна равностойно с размяна на кошове. В средата на първата четвърт Шумен успя да направи мини откъсване от 5 точки, но домакините на позволиха да се отвори разлика. Травис Макконико, Шон Смит и Милен Захариев водеха нападението на „акулите“, докато Шумен разчитаха на Зак Ролинс, Баръш Мустафа и Уилфред Ликей да носят точките. Черноморец си върна аванс от 1 точки минута преди края на тройка на Баръш Мустафа затвори периода при 21:19 за Шумен.

Втората четвърт протече при идентичен сценарий. Шумен водеше с няколко точки, а домакините се опитваха да не изостават. Силното оръжие и на двата отбора бе защитата. Отново най-много точки за домакините дойдоха от Макконико и Смит, а за Шумен се разигра Брайън Камерън, който е един от водещите реализатори в Sesame НБЛ и за пореден мач доказва силните си качества в нападение. Шумен запази аванс от 2 точки, оттегляйки се на почивка.

Второто полувреме започна силно за домакините, които вкараха 7 бързи точки. Баръш Мустафа спря серията им, но отличната защита на бургазлии и точките на бърза атака доведоха до 10 точки разлика в тяхна полза до средата на частта. Христо Захариев бе най-ефективен в нападението на „акулите“ тези минути. Дейвид Ролинс пое инициативата в нападение за Шумен и след 8 поредни негови точки (две тройки) разликата бе смъкната до 2 точки. Това сякаш успокои Шумен, но Черноморец не върна газта. До края на частта домакините отново отвориха разлика от 9 точки – 65:56.

Последната част продължи с размяна на кошове. Разликата се задържаше 8-10 точки в полза на Черноморец. Ладариен Грифин също показа добри качества в нападение в тези минути. Шумен обаче не се даваше. Дейвид Ролинс и Брайън Камерън продължиха да са точни от тройката. Баръш Мустафа също върна една от тройките на Макконико и авансът на бургаския тим бе стопен до 2 точки – 49 секунди преди края. В надлъгването от наказателната линия обаче Черноморец демонстрира по-здрави нерви. Домакините бяха и доста по-свежи в края на мача, имайки предвид по-дългата скамейка и логично затвориха срещата в тяхна полза – 85:83.

Последния мач на Шумен от второто завъртане в Sesame НБЛ ще се играе петък – 16 февруари. Нашият тим приема Ямбол в директна битка за 8 място, за което спорят общо 4 отбора с по 7 победи до момента. Осмо място е важно, защото ще даде възможност за участие в купата на БФБ. Иначе вече са ясни първата и втората шестици в НБЛ – сигурни за първите 6 са: Черноморец, Рилски спортист, Спартак Плевен, Балкан, ЦСКА и Черно море Тича. Във втората шестица попаднат отборите на Берое, Шумен, Миньор 2015, Академик Пловдив, Ямбол и Левски.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата