2023/24 SESAME НБЛ, 4 кръг: Шумен – Академик Пловдив 78:80

Шумен загуби драматично домакинството си от 4 кръг на SESAME НБЛ. Нашият тим отстъпи на Академик Пловдив със 78:80. Въпреки загубата шуменци показаха добра игра и много желание за успех. В четвъртата част Академик беше повел с 14 точки, но шуменци не се отказаха и в края имаха шанс да спечелят срещата, но малшанс и отлична защита на противника оформиха крайния резултат.

Срещата започна с размяна на кошове, но гостите изиграха няколко добри защити и до средата на първата четвърт вече имаха двуцифрена преднина – 14:4. Тайлър Криймър и Джейлън Минет водеха гостите в нападение. Шумен се окопити и започна да връща изоставането си благодарение кошове на Дейвид Ролинс и Брайън Камерън. Разликата бе намалена до три точки – 17:20 в края на първата четвърт.

През втория период двата отбора се захапаха яко и през цялата четвърт си разменяха кошове. Разликата се запазваше 3-4 точки в полза на Академик въпреки усилията на Джъстин Кохейда, Уилфред Ликей и Дейвид Ролинс. Академик пък разчиташе на Кръстомир Михов, Тайлър Криймър и Джъстин Маккол за да са напред в резултата. Гостите все пак затвориха първото полувреме с преднина от 3 точки след 22:22 във втората част.

След почивката мачът продължи с размяна на кошове, но Академик отново започна да играе агресивно в защита. Шуменските баскетболисти допуснаха и няколко грешки в нападение, което помогна на гостите да отворят разлика от 9 точки след само 4 минути игра в третата четвърт. Шумен не се предаде, на свой ред подобри защитата, а Камерън и Кохейда успяха да стопят част от изоставането на тима ни, връщайки разликата до 4 точки. В края на частта обаче Академик направи нов удар и успя да се откъсне с 9 точки преди последния период – 66:57.

Тройка на Мартин Маринов и пробив на Кръстомир Михов с два поредни коша за начало на четвъртата част направиха резултата 14 точки в полза на пловдивчани. Нашият тим обаче показа истинското си лице в този момент. Вместо отчаяние, нашите баскетболисти се хвърлиха – отлична защита, бързи нападения и точни стрелби за шуменци. За 5 минути разликата бе стопена до 4 точки! Брайън Камерън просто не можеше да бъде спрян от Академик в тези минути и вкарваше от всяка позиция. Два поредни негови коша доведоха разликата до 2 точки, а Дейвид Ролинс от наказателната линия изравни резултат – 75:75. Джейлън Минет обаче отговори с фамозен пробив – кош и фаул. И двата отбора играеха агресивно в защита и не даваха лесни стрелби на съперника. Точките в тези минути идваха само от наказателната линия. При само 26 секунди до края Академик се оказа с 2 точки напред. Шумен имаше на два пъти шанса да изравни, но топката се завърташе около ринга и излизаше. Сирената прозвуча при 80:78 за Академик.

В следващия 5 кръг Шумен гостува на Миньор 2015, но мачът няма да се играе в Перник, тъй като залата все още е в ремонт. Вместо това на 6 ноември пернишкият отбор ще приеме шуменци в столичната зала „Триадица“ от 17.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата