Юноши (19): Шумен завърши втори в групата след загуба от домакините – ЦСКА

Шуменските юноши до 19 г. загубиха последния си двубой от група Б във финалите на държавното първенство. Нашият тим отстъпи на домакините от ЦСКА София с 86:97 в директен спор за първото място в групата. Въпреки загубата шуменци се класират на полуфиналите. Нашият тим ще има нелеката задача да победи Балкан Ботевград за място във финала, а в другия ЦСКА ще се изправи срещу Академик Бултекс 99.

Мачът започна силно за Шумен и след 2 минути игра поведохме с 9:2. Домакините обаче се събудиха и отвърнаха със здрава защита и поредица точки на бърза атака. Софийският отбор използваше всичките си силни страни – борбите под кошовете отиваха на сметката на „армейците“, много откраднати топки записаха и до края на първата част обърнаха играта в своя полза – 26:19. През втората четвърт играта почти не се промени. По-добрата игра на ЦСКА в защита и агресивните действия в нападение им позволиха да контролират събитията на терена и задържаха преднината си през цялата част. „Армейците“ дори сложиха още 4 точки в тази част и се оттеглиха на почивка с двуцифрен аванс – 52:41.

Третата част започна равностойно, двата отбора си размениха няколко точни стрелби и разликата се запазваше 12 точки до средата на частта. ЦСКА обаче завърши тази четвърт силно. Стрелбата на „червените“ бе на много високо ниво, като подкошията също бяха под контрола на домакините. Разликата много рязко скочи до 26 точки. Тройка на Шумен 15 секунди преди края даде някаква надежда, че мачът все още не е загубен. И действително в последната четвърт шуменските баскетболисти показаха най-доброто, което биха могли да предложат. Защитата ни хвана спатиите на домакините и започна да затваря лесните стрелби. Нападението ни се възползваше от всяка грешка и процента на успешните стрелби на шуменци се покачи. Разликата падна с 10 точки, но ЦСКА показа характер и размяна на кошове в средата на частта задържаха разликата 16-18 точки. Шумен не се отказа въпреки всичко и до края на частта подстрига още 9 точки от изоставането си, но времето нямаше как да стигне за повече и ЦСКА спечели мача с 97:86.

Утре от 15.30 ч. в зала „Триадица“ в София, Шумен ще се изправи в първия полуфинал срещу Балкан Ботевград – миналогодишния шампион и носител на Купата на БФБ, от когото загубихме буквално преди няколко дни именно във финала за Купата. Надяваме се, че Шумен ще излязат мотивирани за реванш и ще се получи хубав мач срещу Балкан.

Снимка: BGbasket.com

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата