ИГРАЧ НА МАЧА – Антон Диков и Ростислав Тончев

Шумен победи ИУ Варна във втория двубой от серията за бронзовите медали и изравни плейофа – 1:1 победи. Тъй като не успяхме да вземем интервю след първия двубой игран във Варна, днес Ви предлагаме двойно интервю с играча на мача в първия двубой – Ростислав Тончев и играча на мача във втория двубой – Антон Диков. Ето какво споделиха двамата основни играчи на Шумен в серията срещу ИУ:

БК Шумен: Нямаме загуба като домакин в плейофите този сезон, успяхме да победим всички отбори от Първа петица, които гостуваха в Шумен. Според вас на какво се дължи тази добра игра като домакини?

Ростислав Тончев: Според мен главно на публиката. Много ни помагат нашите фенове. Свикнали сме пред нашата публика, вкъщи се играе по-добре. Когато имаш такава публика, това вдига адреналина и ти помага… друго си е пред собствени фенове.

Антон Диков: В Шумен наистина направихме много силни мачове в плейофите. Надявам се в понеделник да пренесем енергията и играта от вчерашния мач във Варна и да се окичим с бронзовите медали. Ако покажем и 50% от играта, която показваме пред нашата публика шансовете ни са големи. Предния път изиграхме слаб мач във Варна, не ни вървеше нито нападението, нито защитата. Надявам се, че в последния мач ще се хвърлим – всичко или нищо и каквото стане.

БК Шумен: Тони ти неведнъж си казвал, че имаме проблем да играем като гости, как можем да преодолеем тази слабост точно за последния мач?

Антон Диков: Явно е на психологическа основа. И аз не мога да си обясня как може да бием тук един отбор с разлика и без големи проблеми, пък когато отидем навън падаме от същия отбор. Всичко е психология. Разбира се и тук публиката е нашият 6 играч, а при гостуванията ги няма. Но не можем да търсим оправдания. Трябва да се стегнем. Вчера показахме, че сме по-добри от Икономически университет. Надявам се да затвърдим доброто впечатление за целия сезон и да завършим с победа.

БК Шумен: Рости, ти изигра много силен мач във Варна, особено в нападение. Кое в нашето нападение ще ни помогне да спечелим решителния трети мач?

Ростислав Тончев: Всеки път показваме, че имаме добри индивидуални качества. Според мен обаче преломният момент ще е ако успеем да вдигнем нивото на отборната игра. И смятам, че ако всички се разиграем, много трудно би успял да ни спре някой.

БК Шумен: Тони, кой ще е основния фактор за победа срещу бившия ти отбор – Икономически университет? Видяхме, че не са непобедими!

Антон Диков: Основния фактор, както във всеки един мач ще е нашата защита. Ако успеем да ги ограничим под 70-75 точки и да спрем техните основни реализатори, мисля че накрая ние ще сме победители. Но във Варна се играе много трудно. Домакинския фактор е ключов и във Варна. Ще ни е трудно, особено имайки предвид и странични фактори, като съдийство и други. Надявам се в понеделник да не е така. Но пак казвам – всичко си зависи от нас. Ако покажем играта, която показахме вчера ще сме победители…

БК Шумен: Рости, наистина защитата ни е добра в последните мачове, но виждаме, че и доста фаулове свирят срещу нас съдиите. Ще успеем ли да се опазим този път от нарушения?

Ростислав Тончев: Не знам дали е заради съдиите, но се опитваме да играем много агресивно в последните няколко мача и според мен от там идват повечето фаулове. Реално проблемът ни е при Виктор, защото той е главния организатор на играта и последните няколко мач още в първата част е с 2-3 фаула и малко или много играта му „изстива“, казано на баскетболен език. Надявам се да продължаваме да играем агресивно, имаме ротация за това. На позиция крило и център имаме хора и можем да играем агресивно и да победим.

БК Шумен: Последен въпрос – с няколко думи кажете как видяхте сезона за Шумен в А група тази година?

Антон Диков: Ами сезон на приливи и отливи за нашия отбор. Започнахме много добре с победа точно над ИУ Варна след това един спад – пет поредни загуби, загуба на баража от Чавдар Троян, попадане във втората четворка… Като че ли всички ни бяха отписали, че сезона е провал и всеки доволно потриваше ръце и ни чакаше като противник в плейофа. Но ние показахме, че не сме за подценяване и мястото ни не е във Втора четворка. Със сигурност сезона беше тежък, положихме много усилия до тук – което не е малко, попаднахме в четворката, въпреки всички неща, които се случиха през сезона. Аз бих казал, че сезона можем да окачествим като успешен. Виждате сами, че последните мачове залата е препълнена – 500-600 човека има в залата. Хората ни подкрепят, а ние играем главно заради тях! Това е най-важното, щом публиката е доволна и ни се радва, то и ние можем да завършим сезона с високо вдигнати глави, независимо от развоя в понеделник.

Ростислав Тончев: Ами за мен е малко по-различно, защото аз се присъединих към средата. Но смятам, че бързо се стиковахме, съотборниците ме приеха много добре. Малко късмет не ни достигна на баража. Както и тогава след баража ти казах, не смятам, че отборите в Първа петица са по-силни от нас и смятам, че го доказахме категорично. Антон вече го каза – приливи и отливи. Във втората четворка беше малко трудно, защото реално имахме по три мача за две седмици, след това месец и половина нямахме мач, но смятам, че на тренировки се подготвихме много добре и успяхме да покажем в плейофите къде ни е реално мястото.