Юноши (19): Шумен с драматична победа над Академик Варна в Източната А група

БК Шумен записа изключително важна победа като домакин срещу Академик Варна в Източната конференция на юношеската А група. В мач от 8 кръг на първенството нашият тим се наложи с 86:81 и запазва второто място във временно класиране. За Академик пък това бе пета загуба от 8 мача и те остават на 6 място, което намали доста шансовете им за първите две места.

Двубоят започна отлично за нашия отбор и след две хубави атаки поведохме с 5:0. Гостите от Варна се окопитиха и в следващите две минути успяха да върнат кошовете, изравнявайки 7:7. Шуменските юноши обаче бързо се върнаха към добрата игра от началото и след тройка и фаул с кош, отново излязоха напред 13:7. Нашият тим продължи с добрата игра. Здрава защита, бързи атаки и лесни кошове, бяха в основата на серия от 14:3. Постепенните нападения на шуменци също се получаваха и почти до края на тази първа четвърт водехме с над 10 точки. В края обаче варненските „академици“ се възползваха от натрупаните нарушения на Шумен и започнаха плавно  да намаляват разликата от наказателния, а в самия край реализираха и тройка със сирената, за да затворят началната четвърт при 29:23 за Шумен.

Втората част започна с нови две успешни атаки за варненци и разликата се стопи до едва 2 точки за Шумен. Нашите момчета реагираха, затегнаха защитата, започнаха да изпълняват комбинациите в нападение и логично отново дръпнахме в резултата. До средата на втората част разликата отново бе 9 точки в полза на шуменските юноши – 39:30. Игрчите ни запазиха темпото и поддържаха разликата. Гостите от Академик се опитаха отново да стопят преднината ни, но този път нашата защита реагира добре. В последните 10 секунди на първото полувреме добрата защита на Шумен зарадва и публиката, след като златистите откраднаха топката, бързо я изнесоха в предно поле и последва гръмотевична забивка в коша на варненци. Красивото изпълнение донесе още две точки към преднината на Шумен, която скочи до 14 точки – 54:40.

Второто полувреме започна равностойно и двата отбора поддържаха разликата между 10 и 15 точки. Шуменските баскетболисти сякаш бяха решили, че са спечелили срещата, не си даваха много зор и грешките им зачестиха. Варненци също не играеха най-добрия си баскетбол в тези първи минути на третата част. Все пак в някои ситуации гостите се оказваха по-настоятелни и разликата започна постепенно да се топи, достигайки 6 точки за Шумен при оставащи 4 минути до края на частта. Шуменци отново показаха характер в тези минути. Нападенията ни отново започнаха да дават резултати, а в защита се стараехме повече, което лимитира атаките на Академик. Разликата отново стигна 14 точки, при оставаща една минута до края на частта. В тази последна минути, Академик се хвърли да играе преса на половин игрище, но Шумен не се притесни и след две безответни тройки качи разликата до 20 точки преди последната четвърт.

За съжаление в последната част младите, шуменски баскетболисти отново решиха, че са си свършили работата и грешките зачестиха. От своя страна отборът на Академик покачи ефективността на своята преса, която принуди шуменци да направят множество грешки в нападение. Окрилени от добрата си защита и виждайки, че Шумен не успява да отбележи кош в тези минути, варненци започнаха да бележат и в атака. Изстрелите им от тройката и пробивите им се увенчаваха с успех и разликата започна бавно да се топи. При оставащи 3 минути до края на срещата преднината на Шумен бе намалена до 8 точки. Последователно и двата ни гарда напуснаха за по пет лични нарушения. Това допълнително затрудни организацията на нашето нападение. При оставаща 1 минута до края на срещата играчите ни се изнервиха от безпомощността си в нападение и след поредно нарушение срещу играч на противника си изкараха техническо. Варненци вкараха трите си наказателни, а след това успяха да нанижат и тройка, което сведе преднината ни до едва 2 точки – 83:81. При оставащи 39 секунди, треньорското ръководство на Шумен взе тайм-аут и успя да начертае последната атака на Шумен. Юношите ни успяха да изпълнят треньорските указания и изведоха сам човек на пробив, което принуди „академиците“ да го фаулират. За съжаление само един от двата наказателни влезе и разликата бе 3 точки, 17 секунди преди сирената. Академик бяха задължени да отбележат тройка в последната си атака, за да пратят мача в продължение, но не показаха точен мерник и в заключителните секунди шуменци вкараха още два фаула, за да оформят крайното 86:81

Следващият двубой за Шумен е на 25.01.2018 – изключително важно гостуване на пряк конкурент за второто място – Делфин Бургас. При победа шансовете ни за едно от първите две места ще се увеличат.